Víz híján maradnak a szárazföldi tréningek

Mint minden sportágban, az úszósportban is megállt az élet Békéscsabán. Sőt, ahogy az ország legtöbb strandja, fürdője, uszodája, így az Árpád fürdő is bezárt. A vízi edzések szünetelnek, de a szárazföldön sem tartanak edzőink közös tréningeket. Helyette ajánlásokat kapnak sportolóink, hogyan otthon próbálják átvészelni ezeket a napokat, heteket, netán hónapokat. Tudjuk, hogy a parton egyedül Charlie Chaplin tudott „komoly” úszómozdulatokat megtenni az egykor némafilmekben, de most onnan sem lehet igazi ötletet meríteni, helyette maradtak a szárazföldi házi feladatok.


Szarvas János edzőnk arról beszélt, hogy a közösségi oldalakon létrehoztak úszócsoportokat, ahol klubunk edzői igyekeznek „életben tartani” a különböző korosztályos versenyzői csoportokat.


– Tisztában vagyunk azzal, hogy az úszás eléggé speciális mozgásforma, és igazán semmivel sem pótolható – kezdte edzőnk. – Ám a semmittevés kimondottan káros lehet fiatal sportolóink szervezetésre. Amúgy is a vízben végzett edzésmunka mellett többféle szárazföldi feladatot is szoktunk végeztetni versenyzőinkkel, most ezekből igyekszünk feladatokat adni neki, hogy valamennyire kompenzáljuk a vízi tréningek kiesését.


Kérdések, visszajelzések érkeznek a tanítványoktól?


– Még nagyon friss ez az új állapot, alig egyhetes tapasztalatra tettünk mindössze szert, de így is kapunk visszajelzéseket. Egyébként a mozgáson kívül egy kicsit a csapatszellem, az összetartás érzetének kiváltása is célunk azzal, hogy közösségi platformot hoztunk létre.


A legkisebbekkel, az előkészítősökkel mi a helyzet?


– Idáig még nem jutottunk el, most igyekszünk az edzőkollégákkal „kiagyalni”, hogyan tudnánk őket is bevonni ezekbe a munkákba. Mivel a tizenévesekről és fiatalabbakról van szó, nagyon speciális az eset. talán nem is az otthon végezhető munka a legfontosabb estükben, hanem továbbra is szinten tartani, éreztetni velük, hogy egy közösséghez, a Békéscsabai Előre Úszó Klubhoz tartoznak, és ha lecseng a vírushelyzet, akkor visszavárjuk őket.


Az edzői státuszok nincsenek veszélyben?


– Reméljük. Vannak, akiknek ezekben a napokban is rengeteg dolga akad más téren is, mint pályázatok figyelése, írása, vagyis az irodai munka nem állt le. Tény, a bevételek elapadnak, hiszen nincs tagdíjfizetés, hosszútávon a támogatói pénzek is veszélybe kerülhetnek. Ám most nincs versenyeztetési és más működésbeli kiadás, így az egyenleg – bízunk benne –, nem megy túlságosan negatívba.


Miben reménykedtek, mikor térhetnek vissza az úszók és az edzők az Árpád fürdőbe?


– Ezt ma senki sem tudja megmondani, hiszen úgy tűnik, egyelőre befelé megyünk a járványhelyzetbe. Én magam személy szerint abban bízom, hogy a nyár változást hoz.