Végre verseny

kipakolva

A koronavírus-járvány okozta pandémia miatt tavasz óta keveset lehetett hallani az úszó sportágról. Tény, a strandbezárások feloldásával folytatódott a mindennapos munka, ám eseményekről, történésekről, versenyekről szinte semmit sem lehetett hallani. Most azonban megtört a csend.

Hosszú szünet után szombaton ismét rajtkőre léphettek Békés megyében az úszók egy versenyen, nem beszélve arról, hogy klubunk legjobbjai is végre megmérettették magukat. Nevezetesen Orosházán rendezték meg az immár hagyományos, szinte mindig az év ezen időszakban zajló Nagy Sándor-emlékversenyt, amely sorrendben a 32. volt.

Nagy volt a versenyzési kedv, amit alátámaszt: az idei eseményen 22 egyesület állított ki sportolókat, 256 induló bizonyíthatta felkészültségét, amely jóval magasabb szám a korábbi évekhez képest. Természetesen érthető volt, hiszen a március 16-a óta tartó „verseny csend” igazán hosszúnak bizonyult, és a gyerekek, az edzők már nagyon ki voltak éhezve a versenyre, a munkájuk megmérettetésére.

– Egyesületünket 62 fiatal képviselte, akik 206 alkalommal léptek rajtkőre – tudtuk meg Szarvas János edzőnktől. – Gyakorlatilag az összes versenycsoportunkba tartozó gyerek ott volt a gyopárosfürdői strandon.

Négy egyéni számban hirdettek eredményt: 50 méter mellúszásban, 50 méter pillangón, 100 méter hátúszásban és 100 méteres gyorson. A verseny közepén egy 4x50 méteres mix gyorsváltót is rendeztek, ahol egyesületünk mindkét korosztályban három-három váltót állított ki.

– Nincs szégyenkezni valónk, hiszen számos egyéni rekordnak örülhettünk a legkisebbektől a legidősebbekig – folytatta edzőnk. – A kilenc arany-, hét ezüst- és két bronzérem igen szép termés volt, amely egyben a pontverseny táblázaton az első helyet jelentette. Akadt olyan versenyszám – például a 100 méteres női gyors – amelyen csaknem százan indultak.

A másik történés egyesületünk életében: a korábbi évekkel ellentétben idén klubunk hétfőn „kipakolt” a városi sportág választó program keretében.

Sajnos a járvány helyzet megakadályozta, hogy az eddigi gyakorlatot folytassuk, vagyis az „Úszás napja” rendezvénnyel teljesítsük a város felé kötelezettségünket. Ezért a nyár eleji esemény helyett idén összeszedtük azokat az eszközöket, amiket mind vízi, mind szárazföldi edzések során használunk, mint például tenyérellenállás, uszony, pipa, úszódeszka, TRX, kettlebel, VASA gép és sorolhatnánk.

– Mivel uszoda nem található a város főterén, annak hangulatát kivetítő monitoron próbáltuk oda varázsolni – beszélt a tegnapi programról Szarvas János. – Természetesen nehéz volt azokkal a sportágakkal felvenni a „versenyt”, amelyek egyébként is szárazföldön vagy tornateremben zajlanak, és látványos bemutatót tartottak sportágukat megmutatva. Igyekeztünk ezt a saját eszközeinkkel mi is bemutatni pár különböző korú úszónk segítségével. Remélhetőleg jövőre már mi saját közegünkben mutathatjuk meg magunkat és sportágunkat.

Az orosházi verseny részletes eredményei itt.pdf olvashatók.

Címlapképünkön: ezúttal a város főterén igyekezett bemutatni klubunk a mindennapi életet, tenyérellenállás, uszony, pipa, úszódeszka, TRX, kettlebel, VASA gép, és sorolhatnánk mi mindent kiállítottunk