Vége az átmeneti időszaknak, belecsöppentünk egy versenyidőszakba

rijekai csapat

Némi átmeneti időszakot követően az elmúlt hét végén kezdetét vette az idei versenyévad, ezzel a „téli álom” véget ér. A hosszú szünet után elsőként egy-egy maroknyi csapatunk rajtkőre lépett több helyszínen is. Sőt, egyik nemrégiben Békésről átigazolt úszónk, Bondár Lilla a Heraklész Bajnokok program keretében az utánpótlás-válogatottal kéthetes edzőtáborba vonult az olaszországi Lignanóba.

Kezdjük a Budapesten megrendezett Jövő Bajnokai programmal, amelynek keretében az összes érintett versenyző számára régiók közötti országos versenyt rendeztek. Klubunkból mind a négy beválogatott sportolónk ott volt a Tüske Uszodában, így Sipaki Csenge, Petróczki Zsombor, Nagy Benedek Olivér és Reisz Nándor, akik együtt erősítették a Dél-magyarországi régiót és teljesítményükkel hozzájárultak ahhoz, hogy csapatban az igen előkelő második helyen végeztek. A rendezvény keretében vehették át az újonnan bekerültek az Aréna sportszergyártó által támogatott felszerelést, amelyet csak a programba bekerült versenyzők kapnak meg.

A múlt hét végén, szombaton, Kecskeméten egy szűkebb csapat is rajtkőre lépett az Aranyhomok Kupa első fordulójában. Az alapozás kellős közepén lévő gyerekek fáradtságuk ellenére is jól teljesítettek, mindenki minimum három számban indult. Ebben az időszakban a 400 méteres gyors kötelező szám volt a másik két szám mellett. Sipaki Zsombor (100 m hát) és Dér Máté (200 m mell) jeleskedett az éremszerzésben, de a többiek számos egyéni csúcsa is dicséretes volt, amely jelezte, hogy jó úton haladnak.

Ezek után a legidősebbek hosszú útra keltek, hiszen ezen a hétvégén a horvátországi Rijekába utaztak a már számukra mondhatni szokásos Viktórija-Primorje nemzetközi versenyre.

– A gyönyörű tengerparti vizes komplexumban öt nemzet úszói versengtek a döntőbe jutásért és utána az esti fináléban az érmekért – tudtuk meg a csapatvezető edzőnktől, Szarvas Jánostól. – Nem voltak könnyű helyzetben, hiszen volt olyan versenyszám, mint például a népszerű 100 méteres gyorsúszás, ahol százhuszonöten indultak. Ha egy teljes körű értékelést szeretnék pár szóban kifejteni: maximálisan elégedett vagyok a fiatalok teljesítményével, hiszen egy „étlapot” úsztak sportolóink, ami azt jelenti, hogy voltak, akik a két nap során tizenötször is rajtkőre léptek. Igen kemény sorozatterhelésben volt részük, de dicsérve az alapozó munkájukat, egyenletes teljesítményt nyújtottak és a döntők során mindenki felül tudta múlni a délelőtti eredményét.

Sipaki Zsombor a rövidebb hátúszó számokban remekelt, 50 méter után ezüst-, míg 100-at követően bronzérmet akasztottak a nyakába. A család másik fele, Sipaki Csenge két bronzéremmel gazdagodott, 200 m pillangón és 200 m mellen szólították az eredményhirdetéshez. Szász Anna a 100 m pillangóúszása után érdemelt ki ezüstérmet, amelyet remek egyéni csúccsal ért el. A csapat többi tagja, Fazekas Máté, Horváth Balázs és Szabó János egyéni csúcsokkal és számos aranyjelvényt jelentő eredménnyel térhetett haza.

És ezzel még nincs vége, a következő hetekben Kecskeméten lépnek rajtkőre fiataljaink az év eleji szokásos Tavaszváró nyílt nemzetközi versenyen, Hódmezővásárhelyen, Horváth Balázs és Tóth Péter pedig Egerben az uszonyosúszó Világkupán. Sőt, már egy hónap sincs hátra a saját rendezésű eseményünkig, a Szezonnyitó Maratonig, amelyet a békéscsabai Árpád fürdő sátortetős medencéjében rendezünk meg március 7-én, szombaton.

A Jövő Bajnokai verseny részletes eredménysora itt.pdf olvasható.

A kecskeméti 9. Aranyhomok Kupa jegyzőkönyve pedig itt2.pdf tekinthető meg.

Címlapképünkön a Rijekában eredményesen szerepelt úszóink.