Várfürdő Kupáért a gyulai Várfürdőben

Hetedik alkalommal rendezték meg a hét végén, Gyulán a Várfürdő Kupa úszóversenyt Széchy Tamás emlékére. Az idei viadal is egyben a Békés megyei bajnoki sorozat része volt, mégpedig a kilencedik állomás, amely egyben Békés Takarék viadal néven is szerepelt.

A Várfürdő 50 méteres sátortetős uszodájában megrendezett eseményre 16 klub delegálta legjobbjait, köztük öt Békés megyei egyesület, a házigazda Várfürdő úszóklubon kívül a Békéscsabai Előre ÚK, az Orosházi ÚE, a Tótkomlósi ÚE és a Triton SE, Gyula csapatai. Csupán a szarvasiakat és a gyomaendrődieket hiányoltuk.

A döntően az utánpótlás számára kiírt versenyen 271 sportoló állt rajtkőre, akik 1086 rajtot teljesítettek, és 393 érmet osztottak ki a legjobbaknak (minden klubból akadt legalább egy versenyző, aki a dobogóra állhatott). A legszorgalmasabb medálgyűjtőknek a házigazdák bizonyultak, versenyzői összesen 84 érmet (29 arany, 30 ezüst, 25 bronz) zsebelhettek be, amivel otthon tartották a Várfürdő Kupát. Alig maradtak el tőlük klubunk versenyzői, akik 75 medállal (25 arany, 33 ezüst és 17 bronz) lettek gazdagabbak, és a második helyen végeztek a végelszámolásban. A tritonosok mérlege 29 (18, 2, 9); a tótkomlósiaké 19 (7, 3, 9); az orosháziaké 17 érem (4, 6, 7).

Összesen húsz egyéni versenyszámban, több korosztály értékelésével rendezték a megmérettetést. Érthetően mindenki több versenyszámban lépett rajtkőre, mivel ez a verseny is a megyebajnoki eseménysor része volt. Ezúttal a 200 méteres gyors és 200 méteres hátúszás eredményeit számították bele a Békés Takarék megyebajnokság sorozatba.

Klubunk edzői közül Lázár Olga így összegezte a látottakat: — A létszám maximumon volt, szinte egy tűt sem lehetett leejteni a sátortetős medence körül. Szerencsére, az ötvenes mellett van egy 25 méteres négypályás medence is, és ennek a szélére is tudtak csapatok letelepedni. A szokatlanul meleg idő a sátor alatt is érezhető volt, rendezvény végére nagyon fáradt lett mindenki, a hőség sokat kivett a gyerekekből és a felnőttekből egyaránt. Sportolóink szépen teljesítettek, többen nagy egyéni rekordokat úsztak. Mint minden versenyen, itt is előfordultak kisebb hibák, amelyeket javítanunk kell, úgy taktikai, mint technikai téren.

A részletes eredmények itt.pdf olvashatók.