Uszonyosként is bizonyítottak fiataljaink

A hétvégén rendezték meg Kecskeméten a gyermek, ifjúsági és felnőtt uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságot. Mivel klubunk tavaly ősszel felvételt nyert a búvárszövetség tagságába, fiataljaink rajtkőre is álltak — tudtuk meg Szarvas János edzőnktől.

— A kétnapos verseny során az ifjúsági korosztályban Tóth Péter, Ombódi Nándor, Szűts Bojána és Forgó Luca, a gyermek korosztályban vasárnap Szász Máté, Gyebnár Atilla, Petróczki Zsombor és Reisz Nándor állt rajtkőre — így Szarvas János. — Az ifik minden egyéni számban rajtkőre léptek, vagyis az 50, a 100, a 200 és 400 méteres uszonyos gyors, illetve a 4x100 méteres mixváltóban. Az eredménylista élére kívánkozik Tóth Péter teljesítménye, aki mind a négy egyéni számot megnyerte, vagyis négyszeres magyar bajnok lett, mondhatni imponáló fölénnyel és nem kis meglepetésre. De ebből a listából is kiemelkedik a 400 méter teljesítménye, hiszen itt hatalmas országos csúcsot úszva nyert, a régi rekordból több mint öt másodpercet lefaragott. Péter még csak ifjúsági korú, de a három évvel idősebbek között megrendezendő junior Európa-bajnokságra kiírt B szintet is teljesítette ezzel az eredménnyel. Mi több, 50, 100 és 200 méteren is másodpercekkel jobbnak bizonyult a többieknél. Ráadásul az 50 métert kétszer is le kellett úsznia, mert az első úszásnál az elektromos időmérő valamilyen okból nem működött, így a kézit vették figyelembe, ami viszont jelentősen eltért a valóságos időtől. Ezért megóvtam az eredményt és újra úszták a futamot, ahol már működött az elektromos rendszer, és bebizonyosodott, hogy több mint egy másodperccel ő a bajnok.

Klubunk másik versenyzője, Szűts Bojána szintén dobogóra állhatott, a 400 méteres távon ezüstérmes, míg 200 méteren bronzérmes lett. — Bojánának inkább a hosszabb távok fekszenek és ezt be is bizonyította — folytatta az edző. — Forgó Luca 200 méteren éppen hogy lemaradt a dobogóról, éppen Bojána mögött lett negyedik. Még az 50 méteren tudta magát a legjobbak közé verekedni, ott a hatodik lett.

Ombódi Nándor elsőévesként indult, és így is nagyon stabil, remek teljesítményt nyújtott, valamint a negyedik helyen célba érő váltót is erősítette. A gyermek korosztályúak között Szász Máté remekül felépített 400 méteres úszása ért bronzérmet, míg 200 méteren ötödik lett.

A négy gyermek korosztályú fiú a verseny végén megrendezett 4x100 m váltóban óriási versenyt vívott az abszolút esélyes debreceniekkel, sokáig vezettek, és csupán az utolsó pár méteren múlott, hogy „csak” ezüstérmesek lettek. Oklevelet érő hatodik helyet ért el Petróczki Zsombor 400 méteren. Érdekesség, hogy az édesapja idősebb Petróczki Zsombor korábbi világbajnoki érmes és magyar bajnok is segédkezett az idősebbek felkészítésében. A gyermek korosztályúak felkészítője Lázár Olga, a többieké Szarvas János mellett Valach Dávid.

Még a teljes eredménylistához tartozik, hogy az edző-versenyző Valach Dávid is rajkőre lépett a felnőttek között, ahol értékes pontokat szerzett mindegyik távon.

Eredményeink. Tóth Péter. 50 gyors: 1 hely, 22,00 másodperc. 100 gyors: 1. hely, 47,64. 200 gyors: 1. hely, 1:45,57 perc. 400 gyors: 1. hely, 3:47,93 - új országos csúcs.

Szűts Bojána. 400 gyors: 2. hely, 4:13,35. 200 gyors: 3. hely, 1:59,47.

Szász Máté. 400 gyors: 3. hely, 4:36,90.

4x100 m gyermek váltó: 2. hely, 4:10,59 (Szász Máté, Petróczki Zsombor, Gyebnár Attila, Reisz Nándor).

Címlapképünkön klubunk mini küldöttsége, akik több érmet és okleveles helyezést gyűjtöttek be a kecskeméti uszonyos és búvárúszó magyar bajnokságon