Úszó-pólós dzsembori az Árpád fürdőben

sokan együtt

Rendhagyó eseményre kerül sor kedden kora délutántól késő estig a békéscsabai Árpád fürdőben: két rokon sportág, az úszó és a vízilabda szakág versenyzői egy közös játékos fél nappal búcsúzatták az idei, nagyon szép és eredményekben gazdag esztendőt.

Egy uszodában élnek, még átfedés is előfordul, úszóból lesz később pólós, ám igazán nem ismerik egymást a gyerekek. Az edzők már jobban, ám eddig a tréningeket megelőző vagy követő beszélgetéseken kívül kevés közös pont volt a két klub mestereinek életében.

Most viszont a nyáron a vízilabdaklub élére kinevezett dr. Szilágyi Kristóf vezetőedző és az úszók trénere, Szarvas János kezdeményezésére egy közös évzáró dzsemborit rendeztek.

„Egy hajnali edzést követően Szarvas Janival beszélgetve pattant ki a fejünkből, hogy a két klub közösen búcsúztassa az esztendőt — fogalmazta meg az esemény lényegét dr. Szilágyi Kristóf. — A cél, hogy minden gyerek és edző jól érezze magát és játsszunk egyet úszók és vízilabdázók közösen az év végén. Ezzel is népszerűsítjük sportágainkat, igyekszünk megnyerni másokat is a vizes sportoknak.”

Nos, nem lehetett panasz, közel másfél száz egészen fiatalt, és már tapasztalt úszót, pólóst megmozgatott a rendezvény. Amelyet éppen a nagy létszámra való tekintettel két felvonásban rendeztek meg: először a 2005-ben születettek és fiatalabbnak, majd 2004-ben napvilágot látottak és annál idősebbeknek.

Minden fiatal lelkesen veselkedett neki a játékos váltóknak, az edzők igyekeztek úgy kialakítani a nyolc-kilencfős csapatokat, hogy minden váltóban vegyesen úszó és vízilabdás is helyet kapjon. A játékosságot pedig a vízilabda, az óriás deszka, és óriás, majd méter átmérőjű fittlabda, a kukac biztosította, ugyanis azt kellett úszás közben terelgetni, vagy a deszkán utaztatni a társat, útjelző bóját felfelé tartva, abban egy labdát egyensúlyozva úszni. Nagy volt a vigalom, hát még az eredményhirdetéskor. Ugyanis itt most mindenki nyert. Ki szaloncukrot, ki tábla csokit, a legjobbak pedig az édesség mellé egy-egy gumi expandert.

„Népes a klubunk, két és félszáznál is több gyerek jár rendszeresen az edzésekre, mégsem nagyon ismerik egymást — fogalmazott Szarvas János, a Békéscsabai Előre Úszó Klub edzője. — Persze valahol érthető, hiszen több korosztállyal foglalkozunk, akik nem is egy időben, de sokszor nem is egy helyen tréningeznek. S ugyanígy vannak fiataljaink a rokon sportággal, a vízilabdával is: más időpontban vannak az edzések, kevés a találkozási pont. Ezért is tartom jónak ezt a közös rendezvényt, egy kicsit megismerhetik a másik sportág híveit, barátságot köthetnek. Jó ötletnek tartom ezt a dzsemborit, hagyományossá kellene tenni.”

Míg az úszók mestere e szavakat megfogalmazta, már a vége felé jár a játékos nap, ám még hátra vannak a vízilabda-mérkőzések. Hogy ne legyenek előnyben a pólósok, számukra „ideiglenes szabálymódosítás” vezettek be: csak a rossz kézzel passzolhattak és lőhettek, míg az úszók akár két kézzel is megfoghatták a labdát. Ja, és az úszók gólja duplán ér. Érthetően sok derűs pillanat alakult ki ebből, de azért láttunk szép gólokat is. Főleg, ha egy-egy táltos úszó megiramodott, és az ellenfél nem érte utol. Az egyik legszebb gól szerzője például a remek hátúszó, Sipaki Zsombor volt, akiről rögtön találóan megjegyezték: könnyű neki, az apukája lassan három évtizede a vízilabdacsapat játékosa, sok száz meccsel a háta mögött. S ha már szóba került az apuka Sipaki Zoltán, hát bizony ő is megtapsolta fia szép találatát, de egyben rögtönzött útmutatást adott ahhoz, hogy a következő támadásnál mire figyeljen még jobban.

A víz, a sport szeretetét, az összetartozást támasztja alá, hogy nemcsak eljött, hanem aktív részese volt a történéseknek a nyár óta Debrecenben egyetemistaként tanuló, és az ottani OB I-es csapatban is szerepet kapó csabai pólós nevelés, Zsilák László is.

„Sikeresnek tartom a rendezvényt — foglalta össze a nap tapasztalatait dr. Szilágyi Kristóf. — Több mint százharminc gyereket mozgattunk meg, akiken látszott, hogy nagyon élvezik a bulit. Csapat- és közösségépítésnek nagyon megfelelt a rendezvény, amivel egyben demonstráltuk Magyarországon, de Békéscsabán is két sikersportág összetartását. Az év végi kötetlen dzsembori az uszodai közösséget erőssé kovácsolhatja hasonló megmozdulásokkal.”

Címlapképünkön: a fiatalabb korosztály ellepte az Árpád fürdő versenymedencéjét – fotó: Kiss Dani