Újabb merítési lehetőség a tehetséggondozásban a Szigligeti utcai óvoda újra indulása

tanuszoda

Még 2013-ban, hosszú esztendők eredményes működése után kényszerű okok miatt bezárt a békéscsabai Szigligeti utcai óvoda tanuszodája. Pedig korábban jól szolgálta az úszó sportágat, több száz gyermek ismerkedett meg a sportág alapjaival, illetve tanulta meg ezt az új mozgásformát. Aztán hatévnyi pauza után idén szeptember 5-én a felújítási és helyreállítási munkák-én befejeződtek, a műszaki átadás megtörtént. Vagyis ismét birtokba vehetik a környék óvodásai, és ismét beindulhat az oktatás.

A tanuszoda felújításához szükséges forrás az Önkormányzat és a Békéscsabai Előre Úszó Klub között létrejött konzorciumi együttműködés keretében a Magyar Úszószövetség által biztosított támogatásokból, illetve az Önkormányzat által biztosított önerőből tevődött össze. Ennek során a város vezetése 91 millió 250 ezer forintból újíttatta fel a létesítményt. Az Előre Úszó Klub 10 millió, az Önkormányzat 26 millió forint támogatást és mintegy 56 milliós önerőt fordított a beruházás teljes megvalósítására. Ennek során a régi ragasztott fa tartószerkezet felújításra került, a teljes tető rétegrendje megújult, új belső fa lambéria burkolatot készítettek, az épület falazott szerkezetei hőszigetelést kaptak. Megújult a teljes légkezelő berendezés, a medencetérben új padlórétegrend készült, ezáltal padlófűtést kapott a medence körüli padlóburkolat, új falicsempék készültek, kicserélték a nyílászárókat, új felülvilágítók kerültek beépítésre. A vízgépészeti rendszer is korszerűvé vált, UV csírátlanító víztisztító technológiával készült, így csökkentve a medence vizének kémiai terhelését. Ez országos szinten egyedülálló tanuszodák tekintetében. A 15x6 méteres medencetér új beltéri világítást és medencefóliát kapott.

Az üzemeltetés zavartalan működéséhez elengedhetetlenné vált a régi működést segítő helyiségek és berendezéseik (vegyszertároló felújítása, vizesblokkok felújítása, hajszárítók cseréje, elsősegély készlet, úszásoktatáshoz szükséges eszközök, tanuszoda közüzemi fogyasztásainak külön mérésének kialakítása, tisztasági festések, tetőtéri ablakok cseréje, és sorolhatnánk) felújítása.

Ezek után jöhetnek a lurkók, a tervek között elsősorban a nagycsoportos óvodások vízhez szoktatása, oktatása szerepel. Ebből klubunk jelentősen kiveszi részét, hiszen edzőinket bízták meg a szakmai munka ellátásával. A kezdeti időszakban az önkormányzati fenntartású óvodák fiataljai kapnak ízelítőt a sportág szépségeiből.

— Elöljáróban: végigjárva a Szigligeti utcai tanmedencét és környezetét, megállapítható, hogy igazán európai szintű lett a létesítmény — tudtuk meg Szarvas János edzőnktől. — Folyamatosan két edzőnk vesz részt a gyerekek oktatásában. A nagyon kezdőknek úgynevezett pancsoltatással indul a vízhez szoktatás, amelynek során még leginkább a játékos elemek kerülnek előtérbe. Aztán jöhetnek a mozgásformák, úszásnemek elsajátítása.

Arról, hogy milyen haszna van az úszóklubnak a tanuszoda újbóli beindulásának, így beszélt Szarvas János: — Már óvodás korban rálátunk a gyerekekre, amely a kiválasztást segíti, gyorsítja. Az ügyesebbeket szeretnénk minél hamarabb átirányítani a klubhoz, ahol verseny előkészítős csoportban tanulhatnak tovább. Ezáltal újabb tehetségek kerülhetnek felszínre. Nem beszélve arról, hogy továbbra is érvényt tudunk szerezni annak a mottónak, hogy mindenki tanuljon meg úszni.