Száznál több dobogós helyezés a Viharsarok Kupán

Címlapképünkön a békéscsabai Prekop Vera, aki három számban is a dobogóra állhatott a 41. Viharsarok Kupán

Miközben nagyüzem volt Londonban, és klubunk élversenyzője, Bohus Ricsi remekelt az idei úszó Európa-bajnokságon, hazai környezetben megrendeztük az immár hagyományos Viharsarok Kupa viadalt.

Kevesen tudják, hogy az idén már 41. alkalommal megrendezett verseny milyen gyökerekre nyúlik vissza. A múlt század ’70-es éveinek közepén klubunk jogelődjében, a Békéscsabai Előre Spartacus úszószakosztályában úgy döntöttek, erősítik az addig is szép eredményeket elérő közösséget. Új edzők vették át az irányítást, és hamar úgy döntöttek: összehoznak egy évenként megrendezendő rangos versenyt a békési megyeszékhelyen, ha már alig egy évtizeddel korábban megépült az akkori kor egyik legkorszerűbb versenymedencéje az Árpád fürdőben.

És megrendezték az első Viharsarok Kupa viadalt, amely a kezdetben egy szerény megyei verseny volt. Az idő múlásával tovább erősödött a szakosztály (később önálló klub), és évről évre kiírták az eseményt, amely változó „erejű” volt, ráadásul az időpontok is változtak. Volt rá példa, hogy az év legrangosabb záró eseménye volt december vége felé, ahová az ország krémje eljött, miközben fokozatosan nemzetközivé vált. Aztán volt olyan időszak, amikor őszi, majd nyári versenyként volt ismert, az utóbbi években pedig inkább a sátorbontás utáni tavaszi viadalként.

Így érkeztünk el oda, hogy május vége felé már a 41. nemzetközi versenyt jegyezhettük, amelyre továbbra is szép számmal érkeztek sportolók. Az időjárás is kegyes volt: a korábbi hűvös, esős napok után éppen ekkorra köszöntött be a nyárias jellegű tavasz. Közel két és félszázan érkeztek szombaton az Árpád fürdőbe, és az is alátámasztja a nagy versenyzési kedvet, hogy 812 rajtot jegyezhettünk a nap folyamán. A nemzetközi jelleget három romániai klub jelenléte emelte, és szinte az összes Békés megyei klub delegálta versenyzőit, továbbá a környező megyék is elküldték legjobbjaikat a 41. Viharsarok Kupára, de még távolabbról is neveztek versenyzőket. Amelynek pontversenyét klubunk nyerte 64567 egységgel a Tótkomlósi ÚE (18716 pont) és a Gyulai Várfürdő (17340) előtt. A további sorrend: 4. CSM Oradea, Nagyvárad (román) 17074, 5. Triton SE, Gyula 16901, 6. Herpály SE 12829, 7. Delfin Timisoara, Temesvár (román) 11385, 8. Bácsvíz KVSC-KESI Kecskemét 11377, 9. CSM Arad (román) 9022, 10. Hódmezővásárhelyi SÚVC 5486, 11. Szentesi Városi ÚK 5254, 12. Orosházi ÚE 5103, 13. Budafóka XXII. SE 3460, 14. Mezőtúri VSI 2783, 15. Budaörsi SC 2617, 16. Szarvasi Úszó, Vízilabda Szabadidős SE 1227, 17. Újpesti TE 1210, 18. Algyői ÚKE 994, 19. FTC 899, 20. Gyomaendrődi ÚSZSE 740.

Ami pedig az éremtáblázatot illeti, abban is klubunk került az élre 43 arany-, 31 ezüst- és 28 bronzéremmel, megelőzve a 16 arany-, 12 ezüst- és 8 bronzot begyűjtő Herpály SE-t és a 12 arany-, 8 ezüst- és 7 bronzos CSM Oradea csapatát. A további sorrend: Gyulai Várfürdő (10, 8, 7), Tótkomlósi ÚE (10, 7, 5), CSM Aarad (9, 8, 5), Hódmezővásárhely (5, 4, 1), Szentes (5, 1,4), Triton SE, Gyula (3, 3, 15), Orosházi ÚE (3, 5, 3), Temesvár (2, 5, 8), Budafóka (1, 3, 1), Budaörs (1, 2, 1), Szarvas (1, 0, 0), Kecskemét (0, 4, 6), Mezőtúr (0, 2, 1), Újpest (0, 1, 1), Algyő (0, 0, 2).

„Most avattuk fel a szövetség által nekünk juttatott új pályaelválasztó köteleket — tudtuk meg Szarvas János edzőtől, a versenybíróság elnökétől. — Az elektromos időmérő-berendezés használatára nagy szükség volt, hiszen a bajnokságokra való szintidők teljesítésére is lehetősége volt a versenyzőknek. Igaz, ezt csak úgy tudtuk megoldani, hogy a szegediektől béreltük a berendezést, a tartó elemek Gyuláról érkeztek, mi, csabaiak pedig mértünk vele. Visszatérve a fiatalokra: nagyon sokan, és nem csak a mi klubunkból teljesítettek szintet, ami azért is fontos volt, mert júniusban, az ifjúságiak magyar bajnokságával megkezdődik az országos bajnoki sorozat. Ami ugyancsak fontos, az idén is, mint az utóbbi esztendők mindegyikében, ezúttal is remek időjárási viszonyok és kellemes hőfokú víz várta a sportolókat.”

Végül álljon itt klubunk aranyérmeseinek névsora: Andrej Bálint, Arányi Norbert, Asztalos Antónia, Horváth Balázs, Hrabovszki Lara, Kovács Balázs, Matejdesz Máté, Nagy Dominik Donát, Nagy Noémi, Petróczki Zsombor, Provosinszki Noémi, Sipaki Csenge, Sipaki Zsombor, Szabó Orsolya, Szűts Bojána.

A Dekatlon ponttáblázat alapján készült egy fiú és egy leány erőssorrend is, mindkettőben békéscsabai versenyző végzett az élen, a fiúknál Arányi Norbert, míg a másik nemnél nagy Noémi végzett az élen.

A részletes jegyzőkönyv honlapunkon megtalálható.

Címlapképünkön a békéscsabai Prekop Vera, aki három számban is a dobogóra állhatott a 41. Viharsarok Kupán