Sikeres kirándulás a búvárúszás világában

Forgó Luca, Sipaki Csenge és Ombodi Nándor

Az elmúlt hét végén, szombaton rendezte meg a hazai búvárszövetség a több éves hagyományra visszatekintő rövidpályás országos bajnokságát Kecskeméten. Történelmi pillanat volt ez a Békéscsabai Előre Úszó Klub életében, hiszen először képviselte magát a klub egy ilyen rangos búvárszövetség által megszervezett rendezvényen.

„Öt utánpótláskorú versenyzőt neveztünk az országos bajnokságra, de sajnos egy betegséghullám söpört végig versenyzőinken, így végül csak hárman léphettek rajtkőre — tudtuk meg Valach Dávid edzőtől, akinek jelentős tapasztalata van a búvárúszás terén is, hiszen ő maga is rajthoz állt korábban egy-egy versenyen. A csapatvezető így folytatta. — Kezdésként rögtön a leghosszabb, négyszáz méteres uszonyos gyors versenyszámban kellett bizonyítaniuk versenyzőinknek. Alapvetően maga a mozgás hasonlít az úszásban ismert gyorsúszáshoz, viszont a gyerekeknek uszonyban és pipával kell teljesíteniük a távot, ami merőben más terhelésnek teszi ki a versenyző szervezetét és a rajtprocedúra is picit más, mint amihez a nagymedencés úszók hozzászoktak.”

Az úszáson belül örömteli volt látni, hogy ez a sportág is egyre népszerűbb Magyarországon, mivel ha visszagondolunk a két-három évvel ezelőtti eseményekre, a kecskeméti uszoda lelátója például „félházas” volt, most viszont már belakta a lelátót a versenyen részt vevő 15 csapat több mint 220 sportolója.

„Kellemes érzésekkel töltött el az is, hogy több év elteltével is emlékeznek az emberre, és a múltban kialakított sportbaráti kapcsolatok továbbra is megmaradtak — fűzte hozzá Valach Dávid. — Nagyon kedves volt a fogadtatás és sikerült pár szót váltani a hazai mezőny elismert edzőivel, versenyzőivel is. Mivel csak a négyszáz méteres uszonyos gyorsban voltunk érdekeltek, így elég volt délben elindulnunk Kecskemétre, időben megérkeztünk, kényelmesen be tudtunk melegíteni, nem kellett kapkodnunk. Bár a verseny meglehetősen hosszú volt, hiszen jócskán este tíz óra után értünk érkeztünk haza, annak ellenére, hogy a programban nem volt csúszás, technikai probléma, vagy bármilyen fennakadás. Viszont a rajt előtti beöltözésre biztosítva van a versenyzőknek egy-másfél perc, ami azért viszi az időt.”

Klubunk három fiataljának eredményei. Ombodi Nándor (2004-ben született), serdülő korosztály, 400 m uszonyos gyors: 4. hely. Sipaki Csenge (2006) gyermek korosztály, 400 m uszonyos gyors: 5. hely. Forgó Luca (2004) serdülő korosztály, 400 m uszonyos gyors: 7. hely.

Címlapképünkön a három békéscsabai, jobbról Forgó Luca, Sipaki Csenge és Ombodi Nándor, akik életük első búvárúszóversenyén szépen szerepeltek