Pozitív tapasztalatok négy nappal az első víziedzések után

első edzések

Mint ismert, a koronavírus-járvány előretörésével március közepén bezárt a békéscsabai Árpád fürdő, se sportoló, se mozogni, se fürödni vágyó nem látogathatta. A járvány csitulásával az elmúlt hét közepén az úszók és vízilabdázók előtt újra megnyitotta kapuit a strand, így a csaknem három hónapos szünet után ismét víziedzéseken vehetnek részt klubunk sportolói közül jó néhányan.

 

Eddig már négy alkalommal csobbanhattak meg úszóink a járványveszély enyhülésével júniusban a versenymedencében. Az első napok tapasztalatairól beszélgettünk Szarvas János edzőnkkel.


A klub közel háromszáz előkészítős és versenyzői gárdája közül hányan járhatnak már az edzésekre?
Jelenleg már ötvenöt-hatvan fiatal látogatja az Árpád fürdőt, négy csoportban tartjuk a tréningeket. Egyelőre jobbára a versenyzői csoportoknak zajlanak a foglalkozások.


Tapasztaltál lemorzsolódást?
Mondhatni, nullát. Minden gyerek megjelent az első edzésen, és nagy örömmel vették birtokba a medencét. Rögtön látszott rajtuk, hogy nagyon várták ezt a napot.


Mikor jöhetnek a fiatalabb korosztályok is úszóedzésekre?
A kisebbek e napokban még mindig szárazföldi edzéseken vesznek részt, továbbra is a strandon kívül, leginkább a főiskola melletti térségben. Ám azt tervezzük, hogy az iskolai évad befejeztével, június 15-étől nekik is már vizes edzéseket tartunk. Már szervezzük a csoportokat, a közösségi oldalon igyekszünk tájékoztatni mindent érintettet, szülőket, hogy mikor kell első alkalommal jelentkezniük az Árpádban. De nem is nagyon kell keresni őket, a legtöbb szülő folyamatosan érdeklődik a lehetőségek felől.

 

A korábbi években a népes létszámot nyáron is megosztottátok két helyszínen, az Árpádban és a belvárosi iskolában zajlottak a foglalkozások. Az utóbbi nyitásáról van valami hír?
A közel háromszáz fiatal tréningjeit nehéz megoldani egy helyszínen, ezért kérvényeztük, hogy mihamarabb megnyílhasson a belvárosi uszoda is. Reménykedünk benne, hogy hamarosan zöld jelzést kapunk, és ez a probléma is megoldódik. Addig viszont helyet kell találnunk a legkisebbeknek az Árpád fürdőben, ami nem lesz könnyű, még ha csak átmeneti jellegű is lesz.


Négy edzés még kevés, ám alighanem sok dolgot le lehet azért mérni ezekből.
Tény, hogy speciális felmérést ilyen rövid idő után még nem volt érdemes elvégezni. Ennek ellenére vannak pozitív tapasztalataink, sőt, mondhatni, meglepődtünk a kollégákkal együtt, hogy milyen jó állapotban tértek vissza a gyerekek. A versenyévadok lezárása után általában négy-öt hetes szünetet tartunk. Most ezt igyekszünk összehasonlítani a közel háromhónapos kényszerszünettel. A nyár végi szokásos pihenő időszak teljes „leeresztést” jelent, most viszont látjuk, hogy koronavírusos időszak alatt előírt otthoni szárazföldi edzéseknek nagy haszna volt, minden fiatal sokkal jobb állapotban tért vissza a medencébe, mint amit reméltünk. Jó erőben vannak, szinten maradt a keringésrendszerük, elégedettek vagyunk a kardió állapotukkal, a pulzusszám a terhelés hatására megfelelő, és időben visszaáll. A vízi állóképességük értelemszerűen azonban gyengébb, ezt kell bepótolnunk. Ehhez minimum három-négy munkára lesz szükség.


Nyitányként hogyan zajlanak az edzések?
Egyelőre napi egy, heti hat vízi edzést tartunk a versenyzői csoportnak délutánonként, ami általában kétórás. Emellett heti három szárazföldi tréningre is sor kerül. Jövő héttől átállunk a nyári menetrendre, amikor délelőttre kerülnek át a fő edzések.


Lehet már valamit tudni arról, mikor kezdődnek el a versenyek?
Ezek még nagyon kérdésesek, sajnos, semmit sem tudunk arról, mikor lesz az első megmérettetés. Ezért nem is könnyű igazi edzéstervet készíteni, hiszen nincs mihez igazítani a programot. De, mint említettem, egyelőre vissza kell rázódni a korábbi hétköznapokba, vissza kell szerezni a vízi állóképességet, s talán időközben kiderül, hogyan formálódik a versenynaptár.

 

Címlapképünkön: újra a vízben