Ötórás diákolimpiai döntő az Árpád fürdőben

lendületben

Soha nem látott versenyzési kedv volt tapasztalható hét közben, Békéscsabán az Árpád fürdő sátortetős medencéjében megrendezett Békés megyei diákolimpiai úszó döntőkön. Nem kevesebb, mint 39 megyei általános és középiskola küldte el legjobbjait az eseményre, összesen 289-en léptek rajtkőre, 466 startot jegyezve.

Lázár Olga főszervező, klubunk edzője hozzá is fűzte: „Rekordszámú indulót és iskolát regisztráltunk az idei megyei diákolimpián, nem véletlenül tartott öt órán át a verseny. Annak ellenére volt ilyen hosszú az esemény, hogy az igazolt versenyzők közül a III.-IV. korcsoportban (általános iskola felső tagozat) és az V.-VI. korcsoportban (középiskolások) ebben a tanévben nem rendeznek megyei, illetve városi döntőket. Számukra meghívás, illetve a korosztályos rangsorban elfoglalt helyezésük alapján, júliusban a Magyar Úszó Szövetség rendezi meg a finálét.

Komoly tétje is volt ennek a versenynek, hiszen a megyei bajnokok résztvevői lehetnek az országos döntőnek, amelyet március 16-18 között rendeznek meg Miskolcon.

Akadtak érdekességek is, két alkalommal azonos eredménnyel végzett az első helyen két versenyző. Mivel nem a századmásodperceket is megkülönböztető elektromos, hanem kézi időméréssel zajlott a verseny, ilyenkor előírás, hogy szétúszással döntik el az aranyérem sorsát, az országos döntőbe jutás kérdését. Ezek egyike volt a 2007-es korosztályban a leányok 50 méteres gyorsúszása, ahol végül az orosházi Bogár Viktória azzal jutott tovább, hogy ellenfele, a békéscsabai Erdős Dalma visszalépett. A lányok hasonló korcsoportjában, az 50 méteres hátúszásában ugyancsak holtverseny alakult ki két békéscsabai, a belvárosis Csendes Eszter és a jankays Hrabovszki Lara között. Itt a szétúszást megrendezték, és mindkét lány jó két másodpercet javított korábbi idején, és végül Csendes nyert.

Írásunkban azokat a diákolimpiai győztesek tüntettük föl, akik egyben klubunk mai vagy volt versenyzői, és értelemszerűen továbbjutottak az országos döntőbe. 50 m gyorsúszás. Fiúk. II. korcsoport: Kovács Balázs (Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Békéscsaba) 32,2. I. korcsoport: Komlódi Marcell (Lencsési Általános Iskola, Békéscsaba) 37,1.

50 m mellúszás. Fiúk. II. korcsoport: Nagy Patrik (Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Békéscsaba) 43,4. I. korcsoport: Andrej Bálint (Lencsési Általános Iskola, Békéscsaba) 47,2.

50 m hátúszás. Fiúk. II. korcsoport: Kovács Balázs (Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Békéscsaba) 38,6. I. korcsoport: Komlódi Marcell (Lencsési Általános Iskola, Békéscsaba) 41,7. Lányok. II. korcsoport: Szász Anna (Petőfi Általános Iskola, Békéscsaba) 38,6. I. korcsoport: Hrabovszki Lara (Jankay Általános Iskola, Békéscsaba) Csendes Eszter (Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, Békéscsaba) 47,9.  

4x50 m fiú gyorsváltó: Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Békéscsaba 2:41,5.

Nem igazolt versenyzők. 100 m gyorsúszás. Fiúk. V.-VI. korcsoport: Kovács József (Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola, Békéscsaba) 59,9. Lányok. V.-VI. korcsoport: Komolai Lilla (Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba) 1:07,5.

50 m mellúszás. Lányok. III. korcsoport: Szűcs Gréta (Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, Békéscsaba) 45,5.

100 m mellúszás. Lányok. V.-VI. korcsoport: Zsilinszki Orsolya (Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola, Békéscsaba) 1:26,0.

100 m hátúszás. Fiúk. V.-VI. korcsoport: Kiszely Benedek (Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba) 1:09,4. Lányok. IV. korcsoport: Csendes Anna (Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, Békéscsaba) 1:26,8.