Orsi rekordjai és dobogó közeli helyezései Lublinban

zsilinszki orsi lublinban

Az elmúlt héten hat napon át rendezték meg az úszó sportágban a siketek Európa-bajnokságát, amelynek a lengyelországi Lublin adott otthont. Hazánkból öten keltek útra, négy versenyző (három férfi és egy nő), valamint egy kísérő. Köztük a Békéscsabai Előre Úszó Klub fiatalja, Zsilinszki Orsolya.

Az első rajtot megelőző napon korán reggel indult útnak a kis csapat egy kis busszal. Mintegy nyolcórás út után érkeztek meg a lengyel városba, és rögtön a sportlétesítménynél kötöttek ki, hogy kipróbálják a helyi uszodát, ami nem volt messze a szállástól, mindössze húszpercnyi sétára.

— A medence nekem az elején nagyon szokatlan volt, ugyanis az egyik végén két és fél méter mély, a másikon pedig csaknem négy méter — tartott rögtönzött beszámolót a békéscsabaiak üdvöskéje. — Bizony, úszás közben nagyon lehetett érezni a különbséget. A versenyen egyébként húsz európai nemzet több mint 130 versenyzője vett részt. Minden olimpiai számban rajtkőre léptek az úszók. Első napon a 200 méteres pillangóval kezdtem, délelőtti előfutamból a negyedik helyen léptem tovább 2:45,90 perces idővel. A délutáni döntőben szerettem volna egyéni csúcsot úszni, hiszen ez volt a fő számom, erre készültem.

Próbáltam jól beosztani az erőmet a négy ötvenméteres távon, ahogy itthon edzőmmel, Szarvas Jánossal gyakoroltuk. A rajtnál ugyan nagyon beragadtam, de utána a megbeszéltek szerint úsztam, és nagy örömömre megőriztem a negyedik helyet, nem mellékesen nagyszerű egyéni csúccsal (2:41,10). Kicsit bántott a jegyzőkönyvet látva, hogy a dobogó majdnem elérhető lett volna, hiszen mindössze nyolc tizedre voltam a bronzérmes helytől.

Második napon a 400 méteres vegyes úszásban állt rajtkőre Orsi, ami bevallása szerint elég merész vállalkozás volt az előző nap után. — Délelőtt a nyolcadik helyen jutottam tovább, amit délutánra is megőriztem — folytatta. — Ám nagyon éreztem az előző napi kétszer teljesített 200 pillangó „jótékony” hatását.

A negyedik napon is akadt programja, ekkor a 200 méteres vegyes következett, ahol egyéni csúccsal (2:46,16) a tizenkettedik helyen végzett a délelőtti időfutamokban. Majd az ötödik napon következett a másik fő száma, a 100 méteres pillangóúszás. — Ezen a távon ismét döntőbe kerültem a nyolcadik helyről 1:14,27 perces idővel. Délután szerettem volna 1:14 alatt úszni, de sajnos nem sikerült (1:14,17), ám a hatodik helynek nagyon örültem, hiszen a délelőtti helyezésemen tudtam javítani. Végül a hatodik napon még a 200 méteres mellúszásban álltam rajtkőre, de az egyhetes versengés nagyon elfárasztott, így „csak” a tizenkettedik lettem. Fárasztó hét volt, de elégedett vagyok a teljesítményemmel, mivel a céljaimat megvalósítottam. Kicsit sok számot vállaltunk edzőmmel, de így utólag állíthatom, rengeteget erősített mentálisan, megtapasztalhattam, hogy nem lehetetlen egy ilyen nehéz program teljesítése sem. Remélem, nagy hasznát látom jövőre, ha teljesül nagy álmom, a Brazíliában megrendezésre kerülő világbajnokságon való részvétel.

Rendhagyó felvétel Zsilinszki Orsiról, aki a lublini uszoda rajtvégi, medencealji üvegfalánál áll