Nyárzáró a szarvasi Káka-foki holtágban

nyíltvizi úszás

Sokak számára emlékezetes marad az idei, szarvasi Szent István napi távúszóverseny, amelyet éppen 30 esztendővel ezelőtt bonyolítottak le először a Körös Káka-foki holtágán. Az elmúlt három évtizedben csupán egyetlen olyan alkalom volt, amikor nem akad gazdája a szervezésnek, ennek megfelelően jövőre ünnepli majd kerek évfordulóját, a mostani így 29.-ként vonult be az irka lapjaira.

A tradicionális nyíltvízi sportesemény az idei évben ismét nagy tömegeket mozgatott meg. A Szarvasi Úszó és Vízilabda SE „toborzásának” köszönhetően, a tavalyihoz képest kétszer annyi nevező érkezett, összesen 138 induló teljesítette a korcsoportjának megfelelő távot. A rajt előtt okozott is némi fejtörést a házigazdáknak a sok helyszíni nevezés, ezek feldolgozása miatt félórás csúszással indulhatott csak el a mezőny.

A legtöbb úszó a 14 évnél fiatalabbaknál sereglett egybe, ahol a környező úszóegyesületek fiatal versenyzői megyebajnoki pontokért úsztak. Minden fiatal korcsoporttól függően 25, 40, vagy 50 pontot kapott, ha leúszta a távot, helyezéstől függetlenül. Előbb a száznál több 1000 métert teljesítő sportembert indították útnak, pár perccel később pedig a kétezresek is elrajtoltak.

A chipes egyéni időmérésnek köszönhetően a tömegrajt során megszokott tumultuózus jeleneteket sikerült kiszűrniük a házigazdáknak. Akadt azonban olyan előre nem látható gikszer, amelyet képtelenség volt kivédeni. Egy áramkimaradás miatt valamennyi induló időeredménye elveszett, ezért az eredményhirdetést nem lehetett megtartani. A szervezők – mentve a menthetőt –, úgy döntöttek, hogy senki nem távozhat a rendezvényről üres kézzel. Az emléklap mellé minden induló elégedetten vihette magával az idei távúszás emlékpólóit. Annyi azért sikerült regisztrálni az idei rendezvényből, hogy a 2000 méteres távon az abszolút első az egykoron Békéscsabáról indult Okos Ákos (BVSC) lett.

— Murphy egyik törvénye szerint, ami elromolhat, az el is romlik. Sajnos, mi is ennek az áldozatai lettünk, ettől függetlenül egy kiváló hangulatú, magas létszámú rendezvényt sikerült „vízre tennünk”. A mai történésektől függetlenül már korábban felmerült bennünk, hogy a Balaton átúszásához hasonló szabadidős örömúszássá alakítjuk az eseményt, és jövőre az előnevezést is bevezetjük majd. Ennek az értelmét nem a dobogós helyezések adják, sokkal inkább az életérzés, hogy együtt lehetünk, jól érezzük magunkat és egészségesek vagyunk — mondta el Zalán Csaba, az egyik főszervező.

Ami pedig klubunk fiataljait illeti, arról Lázár Olga edző számolt be: — Mivel az úszók medencéhez szoktak, már az is kihívás volt, hogy az élővízbe bemenjenek és leússzák az ezer méteres távot. Az, hogy végül az ominózus „elektromos hiba” miatt elmaradt az eredményhirdetés, megyebajnokság szempontjából nem különösebb gond, mivel a részvételt értékeltük. Amúgy a víz kellemesen meleg volt, békalencsék nem voltak. Mivel holtágban bonyolították le a versenyt, nem volt folyása a víznek. Az egymástól 500 méterre kihelyezett bóját kellett megkerülni a gyerekeknek, így teljesítették a távot, ami idő alatt egyébként végig hajók biztosították a biztonságot, de természetesen orvosi jelenlét is meg volt. A verseny kezdése előtt már bemártóztak a vízbe fiataljaink, ismerkedtek a helyszínnel. Mivel később kezdődött a rajt, addig nagy élvezettel ugráltak a gyerekeket, és szoktak az élővízhez. Egyébként egyesületünkből a 2005-ben születettek és fiatalabbak vettek részt az eseményen.

A mieinken kívül a Gyulai Triton SE, a Tótkomlósi ÚE és a helyi fiatalok úsztak a megyebajnokság keretében, de számtalan más településről is érkeztek profik, amatőrök és szeniorok a versenyre, mi több, a határainkon túlról is befutott nevezés idén.

Címlapképünkön: fiataljaink az élővízben