A nyári nagy versenyek elmaradása után milyen eseményekkel számolhat klubunk?

rajt

A koronavírus-járvány alaposan fölborította a megszokott menetrendet klubunk életében. A nyári korosztályos bajnokságok egyik része teljesen elmaradt, másokat elhalasztottak. A további versenyek egy része ugyancsak kérdőjeles.

 

Szarvas János edző sem minden tekintetben bizakodó, amikor így fogalmaz: – Márciusban még lezajlott az Árpád fürdőben a nagymedencés hosszútávúszó bajnokság, ám a hagyományos Nyuszi Kupa utánpótlás-viadal elmaradt, miként a Viharsarok Kupára sem kerülhetett sor. Klubunk vezetése úgy döntött, idén ez utóbbit már elengedi. Viszont abban bízunk, hogy a tél folyamán a Mikulás Kupát megrendezhetjük.


Nyáron pezsgett az Árpád fürdő medencéje, még augusztusban is, amikor rendre más években pihenőjét tölti a klub apraja-nagyja.
Az idei pihenő időszak kényszerből tavaszra esett, amikor tetőzött a koronavírus-járvány, és zárva voltak hazánkban a strandok és uszodák. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a nyitások után átdolgozzuk az egész nyarat. Mindössze egyetlen hét pihenőt kaptak a gyerekek és az edzők, most az iskola kezdés előtt is nagyüzem van az Árpád fürdőben.


Versenyekre lehet még kilátás?
Ami az országos bajnokságokat illeti, a serdülő korúaknál fiatalabbaknak az idei eseményeket törölték. Az elképzelések szerint a serdülő és ifjúsági országos bajnokságokat összevonják, és novemberben tervezik megrendezni Budapesten. Ezekre mi is igyekszünk fölkészülni. A felnőttek hasonló viadalát egy hónappal később tartják meg, amelynek Kaposvár adhat otthont.


És a kisebbeknek milyen megmérettetési lehetőségük lesz?
Leginkább regionális versenyeken mérhetjük le, mennyit fejlődtek. Most úgy tűnik, szeptemberben Orosházán lesz egy utánpótlásfelmérő, a hagyományos Nagy Sándor-emlékverseny. A hódmezővásárhelyiek is több nagyszabású versenyt vettek föl a programba, reméljük, nem tér vissza a pandemia, és valóban részt tudunk venni ezeken.

Az utóbbi években a búvárúszó versenyeken is jeleskedtek a klub fiataljai. Számukra milyen lehetőségek vannak?
Eredetileg augusztus végére írták ki a különböző korosztályoknak az országos bajnokságokat, amelyeket már „visszaminősítettek” felmérő versenynek. Erre készülünk, nevezetesen a korábbi sikereket elérő Horváth Balázs és Tóth Péter gőzerővel edz, miként Bartyik Bianka és Szász Anna is, akiket szeretnénk elvinni a dunaújvárosi eseményre. Az Olaszországba tervezett Európa-bajnokság – már ha meg lesz tartva – is „csak” egy nemzetközi esemény lesz. A hazai szövetség napokon belül dönthet arról, lesz-e arra anyagi lehetőség, hogy a magyarok részt vegyenek ezen.