Nehezített körülmények után is számtalan egyéni rekord a vidékbajnokságról

serdülő leány vegyes váltó

Bár nevében országos úszó vidékbajnokság, mégis a fővárosban, a Duna Arénában rendezték meg az idei eseményt. A háromnapos viadalon klubunk 25 versenyzőt állított ki, igaz, az első napon mindössze egy versenyzőnk, az utolsón pedig három állt rajtkőre, a köztes napon viszont valamennyien.

A szokásnak megfelelően három korosztályban hirdettek bajnokokat (serdülőknél fiatalabbaknak, serdülőknek, valamint az ifjúsági és felnőtt korosztálynak együtt. Mivel open kategóriás verseny volt, értelemszerűen külön kezelték a vidéki úszókat — ha már vidékbajnokság volt. A fővárosiakkal együtt összesen 56 klub állított ki versenyzőket, szám szerint 553 úszó próbált szerencsét, 2786 rajtot teljesítve.

Klubunkból Szarvas János és Valach Dávid edzők tanítványai rajtoltak el a jól szervezett, pörgős eseményen, amelyről előbbi trénerünk adott összefoglalót: — Számunkra nem a legideálisabb időpontban került megrendezésre a vidékbajnokság, ugyanis éppen előtte két hétig „otthonunkban”, a békés csabai Árpád fürdőben éppen a nyári átállás, vagyis a sátorbontás zajlott, ezért kissé mostoha körülmények között tudtunk készülni. Az első héten a csoport egyik része Szarvason, a másik része Hajdúszoboszlón edzőtáborozott, majd a második héten a békéscsabai belvárosi kis uszodában, illetve Békésen edzettünk. Ennek ellenére sokan egyéni rekordot értek el, vagy legalább beállították, és még érmeket is szereztünk jócskán. Érdekes, hogy minden dobogósunk a serdülő korosztályban ért el figyelemre méltó helyezést. A gyerekek viszont elmondták, hogy nagyon furcsa volt számukra a Duna Arénában versenyezni, amelynek medencéje eltér a megszokottól, ugyanis három méter mély.

Az első napon az egyetlen indulónk, Provosinszki Noémi szállította az érmet, méghozzá aranyat a serdülő lányok 1500 méteres gyorsúszásában, ahol egyéni rekorddal nyert. A folytatásban Horváth Balázs kétszer is az emelvényre állhatott, a 200 méteres pillangóúszásban lett a serdülők között aranyérmes egyéni rekorddal, a rövidebb távon pedig harmadik. Mindehhez hozzá tartozik, hogy Balázs első éves a korosztályában, ráadásul nemrégiben még a bal csuklóját műtötték, miután a boszniai edzőtáborban síbaleset következtében törést szenvedett. Ugyancsak két érmes helyezést harcolt ki a szintén első éves serdülő korosztályú Bartyik Bianka, aki a 200 méteres hátúszásban lett ezüst-, az 50 méteres pillangóúszásban bronzérmes. Az előbbiben ráadásul csaknem három másodpercet javított eddigi legjobbján.

Váltóink is remekeltek, a fiúk 4x100 méteres gyorsúszó egysége második (Horváth Balázs, Tóth Péter, Kovács Martin Mór, Sipaki Zsombor összeállításban), a 4x200-as harmadik lett (Horváth Balázs, Tóth Péter, Fazekas Máté, Kovács Martin Mór). A lányok vegyes váltója is bronzérmes lett (Bartyik Bianka, Szűts Bojána, Provosinszki Noémi, Forgó Luca), míg a 4x100 méteres mix vegyes váltó a második helyen csapott célba (Bartyik Banka, Horváth Balázs, Kovács Martin Mór, Forgó Luca).

Összességben elégedettek vagyunk a fiatalok teljesítményével, annál is inkább, mert az említett nehezebb felkészülési időszak közepette is számos egyéni rekord született — zárta mondandóját Szarvas János.

A részletes eredmények, illetve a jegyzőkönyv az alábbi linken tekinthető meg:

20180429_videkbajnoki_jkv.pdf

Címlapképünkön a serdülő leányok bronzérmes vegyes váltója