Nagy Noémi aranya és bronza a diákolimpiáról

Nagy Noémi

Némi meglepetésre a Magyar Diáksport Szövetség idén nem kívánta megrendezni az A kategóriás (igazolt úszók) diákolimpiai országos döntőit, csupán a B kategóriásokra (vagyis, aki nem versenyszerűen űzi valamelyik vizes sportágat, így úszik, vízilabdázik, triatlonozik és sorolhatnánk).

Felháborodás fogadta ezt a döntést és a Magyar Úszó Szövetség felvállalta az A kategóriások fináléjának rendezését. Ennek Budapest adott otthont, azzal az elképzeléssel, hogy az aktív sportolók ne legyenek kizárva a lehetőségből.

Így a versenyre az úszó ranglista alapján került sor, vagyis meghívásos döntőt rendeztek, mivel nem tartottak megyei fordulókat sem.

Az idei eseményt a Budapest bajnoksággal vonták össze. A délelőtti előfutamok után rendezték a döntőket, minden nap másik korosztály számára. A diákolimpia után a Budapest bajnokság döntői folytatódtak.

Ilyen viszontagságos kezdés után többen nem vállalták a versenyt, de akik részt vettek nagyon szép eredményeket értek el.

Békéscsabáról három fiatal állt rajtkőre három különböző napon. Az ifjú sportolók a szokásnak megfelelően ezúttal iskolájukat képviselték.

Kiemelkedett Nagy Noémi (Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium) bajnoki címe a 200 méteres vegyes úszásban (2:25,08 perc), illetve a 100 méteres hátúszás után is dobogóra lépett, mégpedig a bronzérmes helyen végzett (1:09,70).

A nála fiatalabb Horváth Balázs (Békéscsaba, Petőfi utcai Általános Iskola) a 100 méteres pillangón jeleskedett, ezüstérmes helyen zárt (1:03,29), majd a 200 méteres vegyes úszásban 7. lett (2:28,87).

Szabó Orsolya (Békéscsaba, Petőfi utcai Általános Iskola) a 100 méteres hátúszásban negyedik lett (1:08,64), míg 100 méter gyorson 8 lett (1:08,72).

Címlapképünkön a diákolimpiai bajnok, békéscsabai Nagy Noémi