Már melegítik Bohus Ricsi repülőgépének turbináit

bohus ricsi balra

Öt hét telt el – egy rangos versennyel és sok munkával – amióta klubunk olimpikonja, Bohus Richárd (képünkön Eb-ezüstérmesként balra) elindult Rómába, a Hét Domb nemzetközi úszóversenyre, majd onnan a spanyolországi Sierra Nevadába, a magaslati edzőtáborba. Utóbbi helyszínen három hetet volt magyarországi edzőjével, Szarvas Jánossal, ezt a hetet pedig már ismét a békéscsabai Árpád fürdőben tölti.

Az elmúlt öt hetet igyekeztünk elemezni a szombaton Brazíliába útra kelő élversenyzőnkkel. Akit nem mellesleg másik három békéscsabai olimpiára készülő sportolóval, Baji Balázs, Márton Anita és Kovács Barbara atlétákkal egyetemben szerdán búcsúztattak a városházán, amelyen a polgármester, a helyettesei és más vezetők indítottak útjára.

Kezdjük Rómával! Bár korábban beszámoltunk ottani eredményedről, ám érdemes visszatekinteni: hogyan is látod öt héttel a verseny után az ottani teljesítményedet?

A célom az volt, hogy a 100 méteres hátúszásban is kvalifikáljam magam az olimpiára. Ma is állítom, a körülményekhez képest jól úsztam, kár hogy nem sikerült a szintet elérni, de az is tény, röpke három hét alatt nem lehet csodákat tenni. Ismert, hogy a fél évvel korábbi műtétem után elsősorban a gyorsúszásra koncentráltunk, a hátat egy kicsit azért is kerültük, mert néha fájt a műtét helye, miként Rómában is éreztem. Remélem, semmilyen sérülés, betegség nem hátráltat a folytatásban, és jövőre a hátúszásra is jobban rá tudok készülni.

Róma után közvetlen Spanyolországba vitt az utad, ahol három hétig magaslaton készültél tovább. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

A londoni olimpia után voltam első ízben magaslati edzőtáborban, ez volt a második életemben. Úgy tűnik, nagyon hasznos volt. Az első két hétben még óvatosan úsztam, a legkisebb erőltetésre felugrott a pulzusom, mint mindenkinek, aki magaslaton készül. A harmadik héttől már érezhető volt, hogy nagyon sokat javult a szervezetem oxigénellátása. Ebben a három hétben a szárazföldi munka mellett napi két úszóedzés szerepelt a programban, amikor egyenként négy-ötezer méter volt a penzum, igencsak intenzíven az utolsó szakaszban. A cél az állóképesség növelése volt. Az is bizonyítja, hogy alaposan meg lettem terhelve, hogy három kilót fogytam az edzőtáborban. Sietve hozzáteszem, már vissza is szedtem, újra versenysúlyomnál vagyok, ami köszönhető annak is, hogy a család „rendesen etetett”.

Hétfő óta ismét az Árpád fürdőben készülsz, most már egészen az elutazásig.

Így van, itthon is komoly feladat vár rám, ugyanis most már a megszerzett állóképesség mellett a sebesség fokozása a cél, és igyekszünk riói órarend szerint tréningezni, ami annyit jelent, hogy este kilenc órakor edzem az Árpád fürdőben. Most már a formába hozásnál tartunk, nem is minden nap van két edzés, a mennyiség is csökkenőben van, csupán három-négyezer méter egy penzum. A folytatásban még ezt is csökkentjük, Szarvas Jani bá’ és az amerikai edzőm, Bob Bawman szerint is ezzel együtt növekszik a gyorsaságom. Egyébként Bob Bawmannal minden napos volt a kapcsolatom, miként ezekben a napokban is.

Tegyünk egy összehasonlítást, London vagy Rió előtt érezted magad jobb állapotban?

Annak ellenére, hogy a műtétem miatt egy kicsit kesze-kuszább volt a felkészülésem, mégis sokkal erősebbnek érzem magam, mint a londoni olimpia előtt. A sok kondizás segített ebben, de kimondottan javult a vízfekvésem és a vízfogásom a korábbiakhoz képest. Az utóbbiak a sok technikázásnak köszönhetők.

Azt már tudjuk, hogy egyéniben a 100 méteres gyorsúszásban rajtolsz el. Továbbá ott vannak a váltók, a 4x100 méteres gyors-, illetve a vegyes váltó…

Úgy van, az egyéni biztos. Sőt, a gyorsváltó is, hiszen oda négy sprinter kell. A vegyes váltó egy kicsit kérdéses, hiszen Kozma Dominik is teljesítette az A szintet, vagyis ő is rajhoz áll egyéni száz méter gyorson. Amelyikünk az egyéniben jobban teljesít, várhatón az lesz a vegyes váltó befutója, amelynek nem mellesleg nagyobb esélye van egy jó helyezés elérésére. De az is lehet, hogy az előfutamok során az egyikünk, a döntőben a másikunk szerepel. Ez majd a helyszínen dől el, s mint említettem, vélhetően azon, melyikünk lesz gyorsabb egyéniben.

Bár korábban már mondtad: nem szeretsz előre beszélni arról, hogy milyen eredményt vársz önmagadtól. Most, a jó előjelek után mégis próbáljuk meg, mivel lennél igazán elégedett.

Számomra már az is nagy fegyvertény, hogy két komoly műtét után egyáltalán ki tudtam harcolni a riói olimpiai részvétel jogát. Már csupán a kijutásommal túlszárnyaltam az eredeti elképzelést. Ezen túlmenően az alapvető célom, hogy az egyéni legjobbamat túlszárnyaljam a száz méteres gyorsúszásban. Ebben az esetben van esélyem a középdöntőre. Hatalmas fegyvertény lenne oda bejutni, hiszen tudott, hogy az összes versenyszámot tekintve itt a legsűrűbb a világ élmezőnye, csupán századok dönthetnek a helyezések sorsáról. Legyen szó az elsőkről, vagy a tíz-huszadik helyezettekről.