Kovács Balázs döntős volt hátúszásban

hátul: Sipaki Csenge, Balázs Krisztán, Károlyi Zsófia, elől: Szabó Simon, Reisz Nándor és Kovács Balázs

Miskolcon, a Kemény Dénes Sportuszodában rendezték meg négy napon át a cápa korosztályú úszók idei országos bajnokságát. Ebben a korcsoportban a 11-12 éves fiúk és a 10-11 éves lányok vetélkedtek. Az ezekben a napokban elkezdődött budapesti vizes világbajnokság előtt ez az országos bajnoki viadal volt a sorban az utolsó.

A fiatal korosztály miatt érthető volt a nagy versenyzési kedv, nem kevesebb, mint 86 klub delegálta a már korábban szintidőt teljesítő versenyzőit. Békés megyéből ott voltak a rajtnál a Békéscsabai Előre Úszó Klub (8 versenyzővel képviseltették magukat), a Gyulai Várfürdő (7), az Orosházi Úszó Egylet (1) és a Tótkomlósi Úszó Egyesület (2) fiataljai.

Bár itt az egyéni eredményeken volt a hangsúly, azért pontversenyt is számoltak, amiben a Kőbánya SC bizonyult a legjobbnak 309 egységgel, megelőzve a BVSC-Zugló (238) és a Győri Úszó Sport Egyesület (221) klubjait. A Gyulai Várfürdő versenyzői két ötödik és egy hetedik helyet elérve a 43. helyen zártak 14 ponttal, a békéscsabaiak egy nyolcadik helyezést begyűjtve a 61. helyen zártak egy ponttal.

Itt már minden versenyszám megrendezésre került, a délelőtti előfutamokból a nyolc legjobb időt teljesített úszó került a délutáni, immár évjáratos döntőbe, ahol újra úsztak a végső helyezésekért. Vagyis a kicsiknek nem volt középdöntő, és nem volt A és B döntő, pedig akkor több egyesületből is eljutottak volna a fináléig.

„Már a versenyen való induláshoz szigorú szinteteket kellett teljesíteni, de a verseny alatt is sokszor a századok döntöttek a döntőbe jutásról, vagy az érem színéről — tudtuk meg Lázár Olga edzőnktől. „Amúgy nagyon kiélezett és erős bajnokság volt a cápáknak kiírt második országos bajnokság. Egyesületünket maroknyi, mindössze hétfős csapat képviselte. Kivétel nélkül minden fiatalunk egyéni rekordot úszott, átlag száz métereken három-öt másodperces javítással, Sőt, a kétszáz métereken akár nyolc-tíz másodperces javítással.”

Klubunkból a döntőbe Kovács Balázs verekedte magát 100 m hátúszásban 1:13,36-os idővel, és végül a nyolcadik helyen végzett, idején jócskán javítva  1:12,72 percet ért el. A 200 méteres gyorsúszásban is közel volt a fináléhoz, hiszen a 10. helyen végzett 2:19,22 idővel Lantosné Jámbor Nóra tanítványa.

Sipaki Csenge a 400 méteres vegyes úszásban ért el hasonló, 10. helyezést 6:05,10 perces idővel, a 200 méteres pillangóúszásban pedig 11. lett 2:55,22-vel. A 200 méteres vegyes úszásban 15. volt 2:47,98-cal. Balázs Krisztián a leghosszabb távon, az 1500 méteres gyorsúszásban rajtol el, ahol 20:46,67 perces időeredménnyel csapott a célba, ami a 13. helyhez volt elegendő.

A cápa országos bajnokság részletes jegyzőkönyve az alábbi linken tekinthető meg:

0717_capa_ob_jkv.pdf

Címlapképünkön klubunk maroknyi csapata, hátul: Sipaki Csenge, Balázs Krisztán, Károlyi Zsófia, elől: Szabó Simon, Reisz Dániel és Kovács Balázs