Kimozdultak a hétköznapokból, érmekkel tértek haza

besztercebányai küldöttség

„A fő szempont az volt, hogy a négy hét múlva esedékes országos bajnokság, és az utolsó négyhetes ciklus előtt, a téli időszakot lezárva kimozduljunk a megszokott hazai környezetből” — fogalmazott elöljáróban Szarvas János edző, aki hat fiatal úszóval utazott el a hét végén a szlovákiai Besztercebányára, ahol egy nagyszabású nemzetközi versenyen mérték föl, hol is tartanak március vége felé.

Öt nemzet csaknem ötven egyesületének 220 versenyzője mérte össze tudását a kétnapos eseményen, ahol a viharsarki sportolók mindegyike hat-hét alkalommal lépett rajtkőre a két nap során.

„Kicsit nehezített körülmények között versenyzett a mezőny, ugyanis érdekes a besztercebányai fedett uszoda. Odáig szokványos, hogy ötven méteres, nyolcpályás, ám az egyik végén csupán 110 centiméter a vízmélység, ami ugye alaposan lelassítja az úszókat. A fordulónál előfordulhat, hogy leért a medence aljára a kezük, vagy a lábuk. Ettől függetlenül hitelesített a medence, vagyis akár olimpiai-, világbajnoki szintidőt is teljesíthetnek benne” — fűzte hozzá Szarvas János.

Ami ugyancsak érdekesség: négy korosztályban versenyeztek a fiatalok, a fiúknál 15, a lányoknál 14 év volt alsó korhatár, és évjáratonként hirdettek győzteseket. A száz méteres távok és 200 méteres vegyes úszás azonban az open (nyílt) kategóriába tartozott, azaz csak abszolútban lehetett érmet szerezni.

„Tőlünk hárman is felfértek a dobogóra: Szabó Orsolya, Sipaki Zsombor és Matejdesz Máté voltak az éremszerzőink, aminek nagyon örültünk. Ami pedig az időeredményeket illeti: az uszoda már említett furcsasága, és a felkészülési időszak miatt nem is vártam azt, hogy átírják tanítványaim az egyéni csúcslistájukat. Ettől függetlenül rekord közeli eredményeket produkált szinte mindenki legalább két-három versenyszámban. Ami viszont jó előjel a négy hét múlva esedékes, Debrecenben rendezendő hazai felnőtt magyar bajnokság előtt. Persze, oda csak az idősebbek, Szabó Orsolya, Arányi Norbert és Matejdesz Máté utazik majd, kiegészülve az amerikai tanulmányaikat rövid időre megszakító Bohus Richárddal és Hajtman Tamással. Összességében jót tett a kiruccanás minden versenyzőnknek, s ami örömteli, remek a kapcsolat a szervezőkkel, akik minden évben örömmel látnak minket.”

Az alábbi linken a verseny teljes jegyzőkönyve megtekinthető:

0325_besztercebanyai_jkv.pdf

Címlapképünkön a békéscsabai küldöttség, elől, balról: Szabó Orsolya, Provosinszki Noémi, Sipaki Zsombor, Czégény Roland. Hátul: Matejdesz Máté és Arányi Norbert