A „kicsik” lezárták az évet a hódmezővásárhelyi cikluszáróval

petróczki zsombor

Bár lassan itt vannak az ünnepek, az úszósportban még igencsak aktívak a hét végék, egymás után rendeznek nagyobb városainkban úgynevezett cikluszáró versenyeket. Így volt ez a hét végén is, amikor Budapest és Eger mellett Hódmezővásárhelyen is rajtkőre léphettek hazánk legjobb utánpótláskorú úszói. (Sőt, a most következő hét végére is szerveznek még hasonló viadalt Győrbe és Kecskemétre).

Klubunk fiataljai viszont Hódmezővásárhelyen nemcsak ciklus-, hanem évzárást is tartottak, tegyük hozzá rögtön, remek eredményekkel. A JAKED-HÓD nemzetközi viadal a szokásnak megfelelően egyben a HÓD Kupáért is zajlott, amelyen 36 klub 582 versenyzője igyekezett bizonyítani, összesen 2757 rajtot jegyeztek a kétnapos esemény alkalmával. Néhány romániai egyesület részvétele nemzetközivé varázsolta a Gyarmati Dezső Sportuszodában lezajlott viadalt, amelynek pontversenyében a házigazdák, a Hódmezővásárhelyi SÚVC végzett az élen 635 egységgel, megelőzve a Szegedi Úszó Egylet (599) és a Debreceni Sportcentrum SI (427) csapatait. A legjobb Békés megyei a Békéscsabai Előre Úszó Klub volt, amely a 298 pontjával a hetedik lett. A további megyei sorrend: 9. Gyulai Várfürdő 276, 11. Triton SE, Gyula 265, 22. Tótkomlósi ÚE 102, 28. Orosházi ÚE 66.

— Mint mindenhol az év vége felé felmérések zajlanak, ekkor szeretnék a klubok a fiatalok tudását még egyszer, és az adott évben utoljára felmérni — foglalta össze a cikluszáró lényegét Lázár Olga edzőnk. — Nincs ez másképpen az úszók esetében sem. December közepén kezdődtek a cikluszárók, számunkra az első a könnyen elérhető Hódmezővásárhelyen volt. A kétnapos megmérettetés a szombat reggeli utazás nehézségével kezdődött, az éjszaka leesett hó lassította az utazási tempót, így a megbeszélt találkozási időpontot nem sokan tudták tartani. De ez sem okozott túl nagy problémát, mivel a verseny ideje alatt végig rendelkezésre állt egy 33 egyharmados méteres medence bemelegítésre. Az évzáró versenyekre a legtöbb edző formába hozza versenyzőit, akik ilyenkor mutatják meg, milyen munkát végeztek az év második felében. Nagyon sok edzés, kitartás, szorgalom szükséges ahhoz, hogy a fiatalok tovább javítsanak az addig elért eredményeiken. Nem beszélve arról, ez az utolsó lehetőség, hogy jelvényes szinteket érjenek el, valamint a ranglistán előre lépjenek. Ami minket illet, e téren nem is volt hiány. Egyesületünknek is van saját csúcslistája, és a fiatatok célja, hogy az elődeik eredményeit megdöntsék, átírják a táblázatot. Most bizony sok eredményt túlszárnyaltak, klubunk szakmai stábja ezúton is gratulál minden úszónknak.

A versenyen a korosztályoknak megfelelően minden egyéni versenyszámot megrendeztek, vagyis bőven lehetet választani a repertoárból. Persze a „nehezebb” versenyszámoknál edzőink javaslatára indult el egy-egy versenyző. Klubunkból csak a két fiatalabb csoport vett részt az eseményen, az idősebbek a hét végén Kecskeméten zárják az évet. Örömteli, hogy a fiatal korosztály indulása ellenére is a csapatversenyt a hetedik helyen zárt klubunk.

— Összességében nagyon eredményes verseny volt a hódmezővásárhelyi, versenyzőink jól teljesítettek — folytatta Lázár Olga. — Egy híján harminc éremmel tértünk haza, és a legeredményesebbnek Petróczki Zsombor bizonyult, aki a 2008-ban született fiúk mezőnyében különdíjat érdemelt ki. Igaz, másik tehetségünk, Reisz Nándor előtt nyert egyetlen ponttal. Ebből is látszik, mindkét fiú nagyon jó sorozatot teljesített a két nap alatt.

A verseny teljes jegyzőkönyve itt.pdf olvasható.

Címlapképünkön a tízéves fiúk mezőnyében a legeredményesebbnek bizonyult Petróczki Zsombor látható