Két országos bajnokságon túl

szarvas jános

A két legidősebb utánpótlás korosztályban egymás után lezajlott az idei országos bajnokság. Az ifjúságiak Kaposvárott álltak rajtkőre a 91. alkalommal megrendezett ob-n három napon át, majd a serdülők a 63. alkalommal kiírt országos bajnokságon igyekeztek bizonyítani, ugyancsak három napon át.

A két korosztály versenyzőit Szarvas János és Valach Dávid készítette fel az idei kiemelkedő eseményre, az előbbi számolt be tapasztalatairól.

— Kezdjük az idősebbekkel: valóban csak három ifjúsági versenyzőnk van, Csuvarszki Donát, Sipaki zsombor és Fazekas Máté — vágott bele Szarvas János. — Ám velünk tartott Kaposvárra két fiatalabb is, így Horváth Balázs és Tóth Péter, akik inkább délelőtt álltak rajtkőre, délután pedig uszonyos edzéseken vettek rész, ugyanis mindketten meghívót kaptak az utánpótlás-válogatottba, amely július 27-étől az egyiptomi Sharm El Sheikh városában bizonyíthat az idei junior uszonyos úszó világbajnokságon. Ide egyébként Valach Dávid edzőkollégám is elkíséri fiataljainkat. Visszatérve a „valós ifikre”, közülük Csuvarszki Donát és a még csak első éves Sipaki Zsombor életük legjobbjait úszták, amivel a rövidebb, 50 méteres távon döntőbe verekedték magukat, a száz méteren pedig B döntőbe. Hozzá kell tennem, irtózatosan népes és erős volt az idei mezőny. De az is az igazsághoz tartozik, hogy idén különösen nehéz körülmények között kellett megvalósítanunk a formába hozást, ugyanis a májusi hidegek és gyakori esőzések miatt a 27 fokos víz helyett olykor 22 fokosban kellett készülnünk az országos bajnokságra, máskor pedig kerestük az alternatív megoldást, hogy egyáltalán elfogadható körülmények között tudjunk edzeni.

Az országos ifjúsági bajnokság részletes jegyzőkönyve itt2.pdf olvasható.

A nagyok bajnokságát a serdülők hasonló viadala előzte meg. Erről Szarvas János elöljáróban elmondta, hogy egyáltalán nem voltak elégedettek az elért eredményekkel annak ellenére, hogy itt is sok egyéni csúcs született. A fiatalabbak felkészülésére ugyanaz az anomália volt jellemző, mint az ifikre: hideg víz, nehéz körülmények, utazgatások…

— Itt is nagyon erős volt a mezőny, ami azért is külön érthető volt, hiszen itt dőlt el, kik utazhatnak az idei, bakui EYOF-ra — folytatta edzőnk. — Részünkről két leány- és három fiúversenyző lépett rajtkőre, ám senkinek sem sikerült döntőbe verekednie magát. Egy kis mentség lehet, hogy valamennyien első évesek a korosztályukban. Azért azonban dicsérhetők, hogy jó pár számban megjavították eddigi legjobbjukat, vagy beállították, esetleg nagyon közel úsztak hozzá. Összességében azonban számoltunk azzal, hogy ebben a korosztályban idén kevés babér terem számunkra.

Az országos serdülő korosztályos bajnokság részletes jegyzőkönyve http://muszuszoranglista.hu/get_pic.php?table=kerelem&col=id&id=3169&pic... olvasható.

Címlapképünkön: Szarvas János edzőnk számolt be az idei két idősebb utánpótlás országos bajnokságon elért eredményekről - fotó: Kugyelka Attila