Két klub lehet büszke Csuvarszki Donátra

csuvarszki donát

Az elmúlt hét közepétől a végéig, szerdától szombatig rendezték meg az ifjúsági korú úszók idei országos bajnokságát Hódmezővásárhelyen a Gyarmati Dezső Sportuszodában, ahol Szarvas János edzőnk tanítványai léptek rajtkőre.

— Az én csoportom fiataljai vettek részt a versenyen, amihez hozzá kell tennem: gyakorlatilag mindenki még két-három évvel fiatalabb ennél a korosztálynál, vagyis még serdülőkorúak — vágott a közepébe Szarvas János. — Így nekik a fő feladatuk a maga a versenyzés, a rutinszerzés volt. Tulajdonképpen abban a versenyszámban indultak, amelyikben megvolt a nevezéshez szükséges szintidejük. A váltókkal együtt összesen hatvan rajtunk volt a négy nap során. Született egy kimagasló eredmény is, ami Csuvarszki Donát nevéhez fűződik, aki az 50 méteres gyorsúszásban állhatott fel a dobogó harmadik fokára, azaz bronzérmes lett, ráadásul első éves ifi korú.

Csuvarszki Donát eddigi rövid életútja, története érdekes: még kisgyerek korában Szarvas János kezei alatt tanult meg úszni. Már akkor látszódott rajta, hogy tehetsége van a sportághoz. Ám az úszóklub nem tudta megtartani, ugyanis a vízilabdát választotta. De végül is maradt a víz és uszoda mellett. Amúgy a sportnak a családjában jelentős hagyománya van: édesapja egy évtizedig NB I-es kézilabdázó volt, majd fél évtizeden át a francia első osztályban szerepelt.

— Talán két éve már annak, amikor találkoztunk az uszodában, akkor mindig viccesen megjegyeztem neki: mikor ad egy lehetőséget ismét az úszásnak — folytatta Szarvas János. — Mindig mosolygott rajta, de nem lett konkrét munka belőle. Idén, talán januárban, beszélgettem dr. Szilágyi Kristóffal, a vízilabdaklub vezetőedzőjével Donátról. Megállapodtunk, hogy megpróbálunk egy érdekes „projektet” összehozni. A következő lépés az volt, hogy megbeszéltük Donáttal, valamint a szüleivel, hogy a vízilabdaedzések mellett heti kétszer egy órára lejön úszótréningekre is, és kicsit kollégámmal, Valach Dáviddal csiszolgatjuk a technikáját, rajtját. A Nyuszi Kupán lépett először rajtkőre, ahol az 50 méter gyorson elért idejével (24,51) azonnal az ifjúsági ranglista nyolcadik, az évjáratos ranglista második helyére ugrott. Láttuk a folyamatos fejlődését az edzéseken úszott teszteken.

Így érkezett el az idei ifjúsági országos bajnokság, és szerdán reggel rögtön az első szám volt az 50 méteres gyorsúszás. Mivel a kilencedik idővel volt nevezve, így gyakorlatilag a döntőbejutást tűztük ki célul. Ez villámgyorsan teljesült, hiszen remek egyéni csúccsal (24,05 másodperc) a harmadik idővel került a döntőbe. Délután sem illetődött meg, még tovább tudott javítani az idején (23,82), amely a bronzérmet jelentette számára. (Egyben egyesületi csúcs is, tehát 17 évesen még senki nem volt gyorsabb nála az egyesületben!) Gyakorlatilag az uszodában mindenki meglepődött a sprinter mezőnybe való berobbanásán. Kérdezgették, hogy ki ez a fiú egyáltalán, és mitől ilyen iszonyú gyors? Egy biztos, hatalmas meglepetést keltett teljesítménye úszóberkekben.

Persze más fiatal versenyzőnk is jól teljesített, így ide kívánkozik a még csak első éves serdülő Bartyik Bianka (két év múlva lesz csak ifi) 200 méter háton B-döntőzött, és ott remek egyéni csúcsot úszott.

Az ifjúsági magyar bajnokság részletes eredményei itt olvashatók:

20180602_ifi_ob_jkv.pdf

Ugyancsak a klubunkat érintő hír: szombaton rendezték meg Gyöngyösön az országos uszonyos és búvárúszó diákolimpiai döntőit. Klubunk kiválósága, Tóth Péter képviselte az iskoláját a városból (Petőfi Utcai Általános Iskola). Annyit emlékeztetőül: Tóth Péter a két héttel ezelőtt négy bajnoki érmet gyűjtött be az országos bajnokságon, most pedig Gyöngyösön is nyert két számban. Mégpedig a 100 és 200 méteren. Érdekessége volt a versenynek, hogy nyitott medencében rendezték. Egész nap esett az eső, így az időeredményei kicsit elmaradtak a két héttel ezelőttihez képest, de így is magabiztosan győzött mindkét számban.

Címlapképünkön a vízilabdázóként úszó bronzérmes Csuvarszki Donát