Két arany- egy ezüst- és két bronzérem, no meg egy Eb-szint a Világkupáról

eredményhirdetés

Miközben klubunk egy jelentős, 44 tagú csoportja Hódmezővásárhelyen a Tavaszváró nemzetközi versenyen jeleskedett, egy maroknyi csoport ugyanazon a hétvégén Egerben az uszonyos szakágban megelkezdte a versenyszezont.


Évnyitóként a felnőttek és a juniorok bizonyíthattak a 15. Cmas Finswimming World Cup, azaz a 15. Uszonyos- és búvárúszó Világkupa első fordulóján. Egyesületünk, a Békéscsabai Előre Úszó Klub uszonyos szakágát négy versenyző képviselte, két fiú és két lány.
– Horváth Balázs és Tóth Péter egészen kimagaslóan szerepeltek, hiszen mindketten Világkupa győztesek lettek és mindkettő nyakába még egy-egy bronzérmet is akasztottak – tudtuk meg Szarvas János edzőktől. – Első nap délelőtt a legrövidebb számmal, az 50 méterrel kezdték. Balázs a rövidebb távon a búvárúszást választotta és remek egyéni rekorddal 6. lett, míg Péter ezen a távon uszonyos gyorson lett 6.
Jó bemelegítés lett belőle a délutáni 400 méterre.
Egy francia fiúval hárman emelkedtek ki a mezőnyből rögtön az elején és ez a szoros helyzet végig is kísérte a távot. Balázs, bizonyítva ezen a távon tavaly már bemutatott remek iramérzékét, a hajrában utolérhetetlen volt és junior Eb-szintet érő idővel győzött. Péter is nagyon jól tartotta magát és öt másodpercet javítva legjobbján a harmadik helyen csapott a célba.
Ezután következett Szász Anna, aki még nem is junior korosztályú, de már letette a névjegyét a neki legjobban fekvő leghosszabb számban, akiről így beszélt edzőnk: – Anna is megvillantotta tehetségét, hiszen a táv első felében szépen utazott a mezőnnyel, aztán nem lassult, hanem tovább vitte saját iramát, és magabiztos teljesítménnyel az ezüstérmet jelentő helyen érkezett a célba. Emeli eredménye értékét, hogy versenydressz nélkül „fecskében” úszott, és így is egyéni csúcsot ért el.
Vasárnap délelőtt még érezhető volt a „lábakban” az előző esti 400 méter, mert a 100-as táv kicsit tompán ment, és a várakozástól elmaradtak az eredmények. De délutánra már minden rendben volt és a 200 m ismét hatalmas csatát hozott a két békéscsabai és a francia fiú között.
– Száz méternél úgy tűnt, eldőlt a verseny a francia javára, ugyanis behozhatatlannak tűnő előnnyel fordult, de az alapozó munka és a tökéletesen felépített taktika meghozta a gyümölcsét, hiszen a célban már Péter csapott nagyot a vízre mikor a kijelzőre pillantott – folytatta Szarvas János. – Úgy győzött, hogy egy másodpercet lefaragott eddigi legjobb eredményéből, amivel nagyon közel került a junior Eb-szinthez. Ugyanitt a harmadik helyen Balázs csapott a célba. Ezzel helyett cseréltek az előző naphoz képest a dobogón.
Szász Annának a rövidebb távokhoz még erősödnie kell kicsit, de a 200 méteren elért 15. hely is biztatónak tűnik. A csapat negyedik tagja, Temesvári Kata is végig versenyezte a négy etapot egyéni csúcsokat teljesítve, de mivel ő is nagyon fiatal még, ezért a tapasztalatszerzés volt az elsődleges szempont.
– Jól indult az első verseny, amelyen az állóképességre helyeztük a hangsúlyt és inkább a hosszabb távokon vártuk az eredményeket – zárta értékelését Szarvas János. – Ez meg is valósult a két nap során, úgyhogy örömmel térhettek haza a versenyzőink és edzőik.


Címlapképünkön a két sikerkovács, jobbról Horváth Balázs, Tóth Péter és a francia fiú