Kapás Boglárka, Gyurta Gergely, az Árpádban

Kapás Bogi a csabai gyerekek között

A békéscsabai Árpád fürdő adott otthont a hét végén három napon át a medencés hosszútávúszó országos bajnokságnak. A nevében is rejlik, nagyon sokat kellett úsznia minden résztvevőnek, márpedig 38 egyesület nevezett, 255 induló regisztráltak a rendezők és nem kevesebb, mint 301 rajtot kellett indítani.

Mindez nemcsak az úszóknak, hanem a nézőnek is kimondottan fárasztó, amikor például a 10 kilométeres távon kétszáz hosszt kell teljesíteni. Így aztán a versenybírók egy csoportjának bizony nehéz feladatuk volt, hiszen percenként kellett felállni, mérni az időt, könyvelni az részeredményeket, táblával mutatni a hátralévő távot, illetve hosszakat. A 10 kilométer alatt mindezt százszor megismételni…

„Ettől függetlenül nagyon hangulatos, mondhatni retro verseny volt a hét végi békéscsabai esemény — foglalta össze a három nap történéseit a versenybíróság egyik vezetője, Lázár Olga. — Mindez igaz, mivel nyitott uszodában, kézi időméréssel kellett mindent rögzíteni. Persze a hosszú távok miatt egyébként nyugodt, nem kapkodós verseny volt. De hazánk nagyjai mind itt voltak, így Gyurta Gergely, Olasz Anna, Kapás Boglárka, Papp Márk, Rasovszky Kristóf, és sorolhatnánk. Aki csak akarta, fotót készített velük. Kedvesek, barátságosak voltak, öröm volt így velük, köztük lenni.”

Jócskán születtek nagy meglepetések az eseményen. No, nem a férfiaknál, hiszen itt a leghosszabb távon, a 10 kilométeren papírforma eredmény született. A férfiaknál Gyurta Gergely kétperces előnnyel csapott célba a BVSC-s Papp Márk, a veszprémi Rasovszky Kristóf, az egri Székely Dániel előtt. Ők ezzel valamennyien kivívták a jogot arra, hogy a végleges válogatón, a június legelején esedékes franciaországi nyílt bajnokságon a hazai szövetség költségén elindulhassanak, ahol eldől, hogy ki az a kettő, aki a magyarországi, Balatonfüreden rendezendő világbajnokságon képviselheti hazánkat. (Gyurta egyébként ebből a versenyből úgy tűnik, kiszáll, ugyanis a 25 kilométeres távon indulna inkább.)

A nőknél azonban más a helyzet, legalábbis jelenleg. Bár a felnőttek versenyét a szegedi Olasz Anna nyerte, aki fél perccel volt jobb az őt követő kőbányai Sömenek Onon Katánál. Csakhogy. Minden versenyző együtt indult, ám korosztályonként hirdettek bajnokot. Az ifjúságiaknál (18-19 évesek) hárman is akadtak, akiknek jobb volt az időeredménye Olasz Annánál. Két kiskunhalasi fiatal, Novotny Attila tanítványai, Szilvási Gréta és Juhász Adél egyaránt jobb időt repesztett nála, sőt a bronzérmes Novoszáth Melinda (Darnyi SC, Budapest) is megelőzte. Végül a jó eredmények láttán nemcsak az imént említett öt úszó, hanem hatodikként az 5 kilométeren remeklő, ugyancsak kiskunhalasi Juhász Janka is ott lehet a franciaországi válogatón.

Az 5000 métert a férfiaknál egyébként a veszprémi Rasovszky Kristóf nyerte nagy fölénnyel Papp Márk előtt. A felnőtt nők hasonló távja hozta a legizgalmasabb viadalt, amelyet az olimpiai bronzérmes, többszörös Európa-bajnok Kapás Boglárka nyert meg Sömenek Onon Kata előtt. Itt némi meglepetésre Olasz Annának meg kellett elégednie a bronzmedállal.

A Békés megyeiek közül néhányan „bevállalták” a számukra szokatlan 5 kilométeres távot, itt a békéscsabai Horváth Balázs korosztályában, a 14-15 évesek között a 12. helyen csapott célba, klubtársa, Czégény Roland pedig 16. lett. Őt követte a tritonos Nagy Roland, majd a békéscsabai Kovács Martin Mór, majd az ugyancsak csabai Tóth Péter. A 3000 méteren, valamint az 1500 méteres távon még több Békés megyei próbálkozott, részletes eredményeik az alábbi jegyzőkönyvben megtalálhatók:

0523_medences_hosszutavuszo_jegyzokonyv_bekescsaba_2017.pdf

Címlapképünkön: a csabai úszó lányok, Csendes Eszter, Endrényi Lara, Petrovszki Rézi, Sipaki Csenge példaképükkel Kapás Bogival