Így festett az elmúlt egy évünk

úszás

Tavaly ősztől idén augusztus elejéig lezajlott egy újabb úszóév, a nyár végi pihenőt ismét felváltotta a felkészülési időszak. Immár két hete újra rendszeresen tempóznak tanítványaink, sőt, holnap már újra rajtkőre lépnek fiataljaink a 30. alkalommal kiírt Nagy Sándor-emlékversenyen Orosháza-Gyopárosfürdőn, ami egyben a szokásoknak megfelelően megyebajnoki forduló is lesz.

Ám mielőtt újabb éremdömping-gyűjtésbe kezdenének versenyzőink, érdemes visszatekinteni az elmúlt egy évre. Három edzőnk is igyekszik összefoglalni tavalyi tapasztalatait, a sort a legeredményesebb és „legidősebb” úszónk mestere, Szarvas János kezdi: „A nyári korosztályos bajnokságokat az ifjúsági korúak kezdték meg Hódmezővásárhelyen. Egy ifi korú úszónk volt, a két sportágban, az úszásban és a vízilabdában is jeleskedő Csuvarszki Donát, aki a legrövidebb számban, az 50 méteres gyorsúszásban nagy meglepetést okozva, a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A fiatalabbak tapasztalatszerzés céljával indultak el, készülve a saját, serdülő korosztályú bajnokságukra. A serdülők legfontosabb viadala az utolsó volt a nyáron, amelynek Győr adott otthont. A tervezett, és elvárható döntős helyezésekhez képest kicsit gyengébben szerepelt a csapat, bár B döntős, kilencedik hely akadt bőven. Főleg a váltószámokban szerettünk volna több jó helyezést elérni, ám csak kettő stafétánk jutott be a döntőbe. Egyéniben azonban Horváth Balázs, korosztálya első éveseként, egy komoly sérüléséből felépülve, 200 méteres pillangón éppen csak hogy lemaradt a dobogóról, végül negyedik lett. Sipaki Zsombor az 50 méteres hátúszásban került döntőbe, ahol egyéni csúcsot úszva ért el hetedik helyezést. Ezen kívül jó pár B döntőt is úszhattunk: Horváth Balázs, Sipaki Zsombor, Kovács Martin Mór, Bartyik Bianka, Ancsin Zsófia. Összességében a várakozástól némileg elmaradva zártuk a bajnokságot, de a számos szezon közbeni, és a bajnokságon elért egyéni csúcs némi vigasztalást nyújthat. Az őszi szezont hasonlóan tervezem, mint a korábbi években. A környékbeli versenyeken való minél több részvétel és a decemberi cikluszárón a hosszabb számokban egyéni csúcsok megdöntése.”

Valach Dávid így értékelte tanítványai eredményességét: „A Békéscsabai Előre Úszó Klubot 11 versenyző képviselte a gyermek korcsoportos országos bajnokságon. Ami önmagában sem kis teljesítmény, hiszen a csoportomból mindenki teljesített szintet, vagy szinteket az ob-ra, amelyek évről évre egyre erősebbek. A versenyen nem mellesleg 89 klub több mint 500 versenyzője vett részt, az óriási létszámnak számít. Örömünket fokozta, hogy az előzetes célkitűzéseinket magasan túlszárnyaló eredmények születtek: öt döntős helyezést értek el fiataljaink. Az előző szezonban klubunk tagja lett a Magyar Búvárszövetségnek is, így lehetőség nyílt pár versenyzőnknek megmérettetnie magát ebben a sportágban is. Kalandnak szántuk, de végül nagyon színvonalas eredményekkel zártak fiataljaink az országos versenyen. Minden szezon elején érdemes célokat megfogalmazni, ezt magam is megtettem. Reményeim szerint a Jövő Bajnokai Programba duplázni tudjuk a létszámot mind, ami a csoportomat, s mind, ami a klubot illeti. Ezen felül természetesen szeretnénk legalább olyan jól szerepelni a korosztályos országosokon, mint ahogy idén nyáron. Ami a búvárúszást illeti, ott rengeteg a teendő még a 2018-as évben is, hiszen vannak olyan korosztályok, akiknek még nem rendezték meg a nagymedencés bajnokságot, illetve nem szabad megfeledkezni a december közepén esedékes rövidpályás országosról sem, ahol reményeim szerint a gyerekek mellett én is vízbe ugrok majd és csatázhatok az értékes helyezésekért.”

Lázár Olga a még fiatalabbakat készítette fel a 2017-2018. évi kisebb és nagyobb eseményekre: „Delfin és cápa korosztályos hazai bajnokságokon vettek részt versenyzőim. Sikeresen zárult mindkettő, nagyon nagyokat javítottak a sportolók a saját idejükön. A delfin korosztályos Petróczki Zsombor és Reisz Nándor ráadásul éremmel tért haza. A cápa korosztályban, sajnos, nem sikerült a döntő teljesítése, de több B döntős helyezést érhettek volna el a versenyzőink, ha ebben a korosztályban nem csak A döntőt rendeznek.”

Mindhárom edzőnk egybehangzóan állítja, hogy a naptári év hátralévő versenyein cél az újabb egyéni rekordok elérése. Nagyon sok verseny várható még decemberig. Így a Békés Takarék megyei úszóbajnokság már említett, holnapi orosházi, majd később gyulai, szarvasi fordulója. A verseny végső eredményhirdetése a Clean-Way Mikulás Kupa úszóversenyen lesz, Békéscsabán. Az esztendőt a cikluszáró versennyel december közepén zárjuk, de közben is több felmérő vár fiataljainkra.

Az iskolák szeptemberi becsengetésével a legkisebb úszóink munkája is elindult. A Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium első osztályos tanulói, az úgynevezett „úszóosztályba” járók már túl vannak az intenzív úszásoktatáson. Két héten át minden nap, akár kétszeri alkalommal oktatáson vettek részt, ahol elsajátították az úszás alapjait. Következő héttől kezdve már mélyvízben folytatják a munkát.

Szeptember közepétől az Árpád fürdő sátorállítása idejére össze kell húznunk magunkat, hogy mindenkinek jusson vízfelület. ilyenkor kiegészítő sportokat, egyéb mozgás-foglalkozásokat tartunk a gyerekeknek, de október 1-jétől mindenki beáll a megszokott helyére és munkába.