Horváth Balázs bronzérme a korosztályos bajnokságról

Horváth Balázs

Kecskemét adott otthont az idei gyermek korosztályos úszó bajnokságnak, amely jubilált, ugyanis sorrendben az 50. alkalommal rendezték meg ennek a korcsoportnak a bajnokságot. Az eseményen klubunkból remekül szerepelt Horváth Balázs, aki egy bronzéremmel gazdagította gyűjteményét.

Az idei eseményen a fiúknál a 2003-ban és 2004-ben születettek állhattak rajtkőre, míg a lányoknál a 2004 és 2005-ben születettek viaskodtak az érmekért és helyezésekért. A két évjáratnak külön-külön rendezték meg a futamokat és a döntőket. Népes mezőny igyekezett bizonyítani ebben a korosztályban rátermettségét, köztük négy Békés megyei klub: a Békéscsabai Előre Úszó Klub, a Gyulai Várfürdő, a Tótkomlósi Úszó Egyesület és a Triton SE, Gyula fiataljai.

Három érem is kijutott a dél-alföldi megye fiataljainak, kettőt a gyulai Nagy Roland söpört be, aki a két hátúszó számban egyaránt ezüstérmes lett, Szarvas János edző tanítványa, Horváth Balázs pedig a hosszabb pillangóúszó versenyszám után állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Ami pedig a további eredményességet illeti, már elöljáróban leszögezhetjük: eredményesnek bizonyult klubunk fiataljai számára a négynapos verseny.

„Fiataljaink többsége szinte minden versenyszámban átírta egyéni rekordját — tudtuk meg a korosztályos csapatunk egyik edzőjétől, Lantosné Jámbor Nórától. — Összesen négy leány és hét fiú képviselte színeinket Kecskeméten. Akadt olyan úszónk, aki a négy nap alatt hét-nyolc számban is rajthoz állt. Horváth Balázs mellett Kovács Martin Mór is dicsérhető, hiszen kicsi híján ő is ott volt a pillangóúszó fináléban, tizedik lett. De kijár a dicséret Szász Annának, Forgó Lucának és Szűts Bojánának is.”

Az utóbbira, Szűts Bojánára kitérve: fiatal, 13 éves versenyzőnk utazása igencsak kérdéses volt, bár már korábban teljesítette a szintidőket. Ám a bajnokság előtt öt héttel gördeszkázás közben elesett és egy csontdarab levált a könyökéről. A törés után egy hétig egyáltalán nem úszhatott, majd két héten át csak lábtempózott a medencében. Végül két hete maradt újra formába lendülni. Még így is több számban megjavította egyéni legjobb eredményét, ráadásul majdnem pontot érő helyen végzett a 800 méteres gyorsúszásban, ugyanis kilencedik lett, húsz másodpercet javítva addigi legjobb eredményén, de a négyszáz méteres távon is nagyot lépett előre. Fő számaiban, a mellúszásban is átadta a múltnak az addigi legjobb eredményeit.

Lantosné Jámbor Nóra azt is kiemelte, hogy a tavaly december óta vállsérüléssel bajlódó Prekop Vera is egy napon ott volt az indulók között, és még ő is túlszárnyalta korábban elért időeredményét.

„Horváth Balázs nagyot lépett előre az idei eredményeit tekintve, és óriásit a tavalyiakhoz képest — ezt már Szarvas János, a fiatal versenyzünk edzője tette hozzá. — A kétszáz méteres pillangóúszásban például négy másodpercet javított, de a száz méteres gyorsúszásban is. Itt a váltónk első embereként úszott 56 másodperc közeli időt, sajnos egyéniben nem állhatott rajtkőre, mert ütközött a pillangóúszó számával. Pedig itt is negyedik lett volna. A rövidebbik pillangóúszásban nem sok hiányzott ahhoz, hogy egy perc alá gyűrje eredményét, de itt is csaknem két másodpercet rukkolt előre a tavalyihoz képest.”

Horváth Balázs eredményei az országos korosztályos döntőben. 200 m gyors: 7. hely, 2:03,61 perc. 100 m pillangó: 6. hely, 1:00,34. 200 m pillangó: 3. hely, 2:12,32.

A gyermek országos bajnokság előfutamainak eredményei itt olvashatók:

0712_gyermek_ob_teljes_elofutam_eredmenyek.pdf

A döntők eredményei innen tölthetik le:

0712_gyermek_ob_teljes_donto_eredmenyek.pdf

Címlapképünkön a békéscsabai Horváth Balázs, aki a 200 méteres pillangóúszás után érdemelte ki a bronzérmet