Holnaptól órákon át lapátolnak az Árpád fürdő medencéjében

n

Az úszók leghosszabb távja medencében 1500 méter. Nyílt vízen ennek többszöröse, akár 25 kilométer is lehet. Azonos a sportág, mégis óriási különbség van a medencés és a nyíltvízi felkészülés és verseny között. Ugyanakkor nagy az „áthallás” is közöttük.

Idén ismét testközelből csodálhatják meg az érdeklődők a hazai klasszisok tudását, ugyanis holnaptól három napon át a békéscsabai Árpád fürdő ad otthont a negyedik alkalommal kiírt medencés hosszútávúszó országos bajnokságnak. A május 2—4-a között megrendezendő eseményen népes mezőny ugrik az 50 méteres medence vízébe, köztük világnagyságok.

— Versenyünk holnap, csütörtökön kezdődik a tíz kilométeres klasszikus távval — tudtuk meg Lázár Olgától, a versenybizottság elnökétől. — Ezen a napon már világklasszisok állnak rajthoz az Árpád fürdőben. A délután négy órakor kezdődő versenyen olyan ismert egyéniségek indulnak, mint a tavalyi Európa-bajnokság kétszeres arany- és egyszeres ezüstérmese, Rasovszky Kristóf, aki nem mellesleg junior világbajnoki címmel is rendelkezik. Minden bizonnyal sokan emlékeznek még rá, hogy Glasgowban verhetetlen volt, ugyanis a megnyert öt és 25 kilométeres táv mellett a tíz kilométeren is azonos időt úszott a holland Ferry Weertmannal, ám a rendezők az óvás ellenére őt hozták ki győztesnek, pedig akár két aranyérmest is hirdethettek volna.

Rasovszky Kristófon kívül ott lesz a mezőnyben az olimpikon Papp Márk, a hölgyeknél az Európa Kupa-győztes, Bohus Ricsivel az Egyesült Államokban egy klubban edződött Olasz Anna, aki a 2017. évi világbajnokságon 10 kilométeres 8., 25 kilométeren ötödik helyen végzett, az Universiadén 10 kilométeren aranyérmes lett. És még egy olimpikon, Sömenek Onon Kata is harcba száll a bajnoki címért több más próbálkozó mellett. Békés megyeiek is igyekeznek egy-egy „szeletet elcsípni a tortából”, leginkább a legrövidebb, 1500 méteres távokon.

A holnap kezdődő háromnapos esemény kiírása itt.pdf tekinthető meg.