Győrre figyelnek az úszók ezekben a napokban

szabó orsi

A hét végig, öt napon át zajlik Győrben az idei serdülő országos bajnokság, amelyen ott lesz a népes mezőnyben klubunk legeredményesebb öt serdülő korú versenyzője is. Nevezetesen a korosztályában másodéves Szabó Orsolya, valamint négy első éves serdülő: Provosinszki Noémi, Sipaki Zsombor, Czégény Roland és Fazekas Máté.

Szarvas János edző tanítványait ezúttal egy másik edzőnk, Lázár Olga kísérte el az eseményre, ugyanis Szarvas János e hét végén Rómába tart klubunk első számú versenyzőjével, Bohus Richárddal, aki az eddig elért világbajnoki A szintek mellé szeretne begyűjteni még egyet. Mégpedig az egyéniben meglévő 50 méteres hátúszás és 100 méteres gyorsúszás mellé a 100 méteres hátúszásban.

Maradva Bohus Ricsinél, az Egyesület Államokból hazatérve néhány napig a fővárosban készült a budapesti vb-re, ma délelőtt azonban meghívása volt Békéscsaba önkormányzatától. Mégpedig abból az alkalomból, hogy a megyeszékhely legkiválóbb sportolóit köszöntsék, egyben jelentős anyagi támogatást nyújtson a város felkészülésükhöz. Így az atléták, a vívók, a tornászok mellett az úszóklub is érintve volt az elismerésben és az anyagi támogatásban, amelyet Bohus Ricsi esetében szerződésbe foglaltak és 2,7 millió forint támogatást jelent az idei nagy eseményekre való felkészüléshez. A város első ízben bizonyult ilyen gálánsnak a legeredményesebb sportolók esetében.

Visszakanyarodva a serdülő korosztály nagy eseményére, érthetően ez a kiemelt viadala erre az esztendőre a fent nevezett öt sportolónknak. Akik szinte minden nap rajtkőre állnak Győrben legalább egy versenyszámban. Igaz, a hét végén ballagó diákok – Szabó Orsolya, Czégény Roland és Fazekas Máté - az utolsó napról felmentést kapnak, hazatérnek Békéscsabára életük másik nagy eseményére. A ballagásra.

Ám a fennmaradó négy napon Szabó Orsinak (képünkön) a bajnokság mellett különleges feladata is lesz: Győrben szeretné megúszni az ugyancsak majd Győrben esedékes EYOF szintidőt. Vagyis itt vívhatja ki az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon való részvétel jogát. Mégpedig a hátúszásban tehet kísérletet a szint teljesítésére.

S jelenleg hol is tart Szabó Orsi? A 100 méteres hátúszásban a szintidő 1:04,41, amitől alig egy másodpercre van. A 200 méteres hátúszás tűnik nagyobb falatnak, a színt 2:17, míg ő eddig 2:23 percig jutott. Egyébként a serdülő bajnokság programja szinte megegyezik az EYOF menetrendjével, éppen azért, hogy már itt is „érezzék” a fiatalok, milyen egy ilyen nagy világjáték ennek a korosztálynak is.