Gyarmati Andrea családja nem a Gergely naptár, hanem az olimpiai ciklus szerint számolta az időt

dr. Szilágyi Kristóf, a békéscsabai vízilabdaklub vezetőedzője, Szilágyi Tibor intézményvezető, dr. Gyarmati Andrea és Hesz Máté

Dr. Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó és az ismert gyermekgyógyász fia, a volt válogatott vízilabdázó, a békéscsabai klub szakmai igazgatója, Hesz Máté vendégeskedett csütörtökön a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban.

Hagyomány már, hogy a belvárosi iskolába visszatérnek a korábbi évtizedek olimpikonjai, bajnokai és mesélnek az életükről sportolói karrierjükről. A HISZEK Benned Sport Program-pályázat keretében megrendezett „Sportolj együtt olimpikonokkal!” elnevezésű program részeként életre hívott délelőtti alkalom előtt Hesz Máté az uszodában tartott a gyerekeknek foglalkozást.

A vendégeket Szilágyi Tibor, az iskola intézményvezetője, majd Bíró Csaba városi szakbizottsági elnök köszöntötte, aki jó lehetőségnek nevezte a programot, hiszen a távolság miatt kevesebb sportoló példakép juthat el Békéscsabára.

Szigeti Csaba városi sportcsoportvezető eredmény-felsorolással kezdte: dr. Gyarmati Andrea az 1972-es olimpián 100 méter háton olimpiai ezüst-, és 100 pillangón bronzérmet szerzett, emellett egyszeres világbajnoki bronz-, és kétszeres Európa-bajnoki aranyérmes. Hesz Máté junior és ifjúsági világbajnok, háromszoros KEK-győztes válogatott vízilabdázó volt, és ma a párjával és kétéves kislányával Csabán él.

Dr. Gyarmati Andrea elmondta, ha vissza lehetne fordítani az idő kerekét, akkor is az úszást választaná minden küszködéssel együtt. Hesz Máté szerint neki az volt a természetes, hogy egy sportolói dinasztia tagja. Mindez segítséget, motivációt jelentett, hiszen minden gyerek, így ő is túl akarta szárnyalni a szüleit, ami neki végül nem sikerült.

Dr. Gyarmati Andrea nap, mint nap látta szülei serlegeit a vitrinben, amelybe szerette volna az ő díjait is beletenni. Egyszer eldöntötte, hogy most már komolyan akarja csinálni a sportot, de a szülei csak úgy járultak hozzá, ha a tanulást sem hanyagolja el.

– Ha négyest hoztam haza, nem mehettem az uszodába, és ez rosszul érintett, mert az ottlétet mindig ajándékként fogtam fel, úgy hogy érdemes volt jó tanulni! – mondta a visszavonulása után gyermekgyógyászként dolgozó olimpiai ezüstérmes, aki soha nem szidhatta az edzőjét, mert az a tulajdon édesanyja, az olimpiai bajnok Székely Éva volt.

Hesz Máté ehhez annyit fűzött hozzá, hogy neki voltak gondjai a tanulással, a bizonyítványosztás után gyakran jelentett beteget. Később azonban elvégezte a Testnevelési Főiskolát.

– Ott tanultam, ahol az édesanyám, a Semmelweis Egyetemen, igaz én a testnevelési és sporttudományi, ő pedig az orvosi karon. Később azért elvégeztem a Színművészeti Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós rendező-szerkesztő szakát is.

A müncheni olimpia érmese elmesélte, hogy aktív úszóként reggel 6-kor kezdődött az edzése, és este 8-kor már le kellett feküdnie. Utóbbihoz az egyik edzőtáborban is ragaszkodott, amikor a pihenés kedvéért lemondott az egyik filmről, amelyet a táborban este vetítettek.

– Büszke voltam arra, hogy ellenálltam a kísértésnek és ezt akkor sem bántam meg, amikor nem sikerült megnyernem az olimpiát.

– Ha rálépsz erre az útra, akkor az élsport nem lemondás – fűzte tovább édesanyja gondolatait Hesz Máté. – Ha elhatároztad, hogy komolyan sportolsz, akkor hosszú-, és rövidtávú célokat kell felállítani. A hosszú távú – olimpiai bajnok akarok lenni! – és a rövidtávú, a válogatottban, jó klubcsapatban való szereplés. Sok minden összejött, az olimpiai arany nem.

Dr. Gyarmati Andrea elmondta még, hogy a sport rettentő sok örömet okozott, német és angol nyelvterületen szerzett barátnőket, bejárhatta a világot, még ha sportolóként a városnézésre vajmi kevés ideje maradt. Családjukból az 1948-astól a legutóbbi riói olimpiáig mindig volt valaki, aki képviselte az országot.

– Olimpia előtt, olimpia után. Nálunk így működött az olimpiai időszámítás, mi nem a Gergely-naptár szerint számoltuk az időt – tette hozzá az olimpiai ezüstérmes úszó.

Gajdács Pál – beol.hu

Címlapképünkön balról: dr. Szilágyi Kristóf, a békéscsabai vízilabdaklub vezetőedzője, Szilágyi Tibor intézményvezető, dr. Gyarmati Andrea és Hesz Máté