Gólözön és úszórekord

Csuvarszki Donát

Csuvarszki Donát (képünkön lövés közben), a 17 éves békéscsabai sportoló egy érdekes fúziós edzésprogramban vesz részt, amelynek során párhuzamosan vízilabda- és úszóedzésekre is jár. Tehetségének kibontakozását az is igazolja, hogy az idei ifjúsági országos bajnokságon egyesületi csúcsot úszott 50 méteren. A sportoló családból származó Donáttal eddigi tapasztalatairól, valamint életútjáról beszélgettünk.

– Szarvas János edző keze alatt kezdtél el úszni kisgyerekként. Mégis miért választottad a vízilabdát?
– Kisgyerekkoromban túlságosan monotonnak éreztem az úszást egy idő után. Arra gondoltam, hogy – lényegében ugyanabban a közegben – a labdajátékkal izgalmasabbá tehetem a vízben eltöltött időt.

– Édesapád NB I-es kézilabdázóként sportolt, számodra nem volt csábító a kézi?
– Kilenc-tízéves koromban kipróbáltam a kézilabdát, de ekkor már a víz sokkal közelebb állt hozzám, így ezután elkezdtem vízilabdázni. Erre még rájátszott az is, hogy a bátyám már ekkor ugyanezt a sportot űzte.

– Egy érdekes projektben veszel részt, vízilabda- és úszóedzésekre is jársz. Mennyire megterhelő ez a tempó?
– Voltak olyan napok, amikor délután 5 órától este 9-ig edzettem, ami megterhelő volt, de sokszor meg tudtunk abban egyezni, hogy vagy az úszást követő vízilabdaedzésem lesz könnyített, vagy az ifi OB-ra való felkészülésemre tekintettel kihagyhattam pár vízilabdaedzést.

– Sportkarrieredet hogyan tudod összeegyeztetni az iskolával? Elképzelhető az a jövő, amiben csak a sportból élsz meg?
– Teljesen jól össze tudom egyeztetni, bár a tanév vége felé értelemszerűen több dolgozatom is volt, és emellett a nagyobb edzésszám eléggé megnehezítette a dolgomat. Azt, hogy a jövőben a sportból szeretnék-e megélni, még nem tudom, de arra is van esély. Még gondolkozom rajta.

– Az országos bajnokság során egyesületi csúcsot döntöttél. Hogyan érezted magad, amikor kiderült az eredmény?
– Először az OB-eredménynek örültem nagyon, később tudtam meg, hogy egyesületi csúcsot úsztam, ami csak fokozta a boldogságomat.

– Mit gondolsz, a sikereid és a tehetséged minek köszönhetőek?
– Az adottságaimnak és a paramétereimnek nagyon sok mindent köszönhetek, ugyanis nem ismerek sok két méter feletti 16 éves fiatalt, és úgy érzem, hogy a versenyeken, meccseken, és az edzéseken jellemző kitartásom is sokat számít.

Forrás: beol.hu