Fehérvári Júlia

Születési idő: 
1992, június 22

Fehérvári Júlia volt az első Békés megyei hölgy, aki percen belül repesztette a klasszikus vágtázó számot, a 100 méteres gyorsúszást. Na és nem mellesleg, bajnoki címet és további dobogós helyezéseket is besöpört a különböző korosztályos és felnőtt bajnokságon.

A mai napokban, 2015-ben, az Egyesült Államokban egyetemi tanulmányokat folytató úszónk még idehaza a Petőfi Utcai Általános Iskola második osztályos tanulójaként rendszeresen részt vett, egy, az iskola által szervezett, kötelező kéthetes úszótanfolyamon. Az oktatás a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium fedett 25 méteres medencéjében zajlott. Ez alatt a két hét alatt sikerült a vízhez szoktatás.

Innen egyenes út vezetett az úszóklubba?

Mondhatni. Ugyanis a második hét végén az oktatást megtekintő egyik klubedző, Juhászné Tóth Margit, Gitta néni felajánlotta, hogy ússzak az Előre egyesületénél — mondta az első tempókról Fehérvári Júlia.

Milyen volt a kezdet?

Az első hónapokban a Szigligeti Utcai Óvodában úsztunk — emlékszik vissza a kezdetekre —, majd később átkerültünk a nagy usziba, az Árpád fürdőbe. Gitta néni után Lázár Olga nénihez kerültem, aki segített a négy úszásnem elsajátításában. Olga nénit követően Szarvas János lett az edzőm.

Hosszú éveket eltöltöttél a klubban, mígnem jött a nagy váltás időszaka. Ez hogyan történt?

Az évek elteltével halottam, hogy sok magyar úszó kikerült az Egyesült Államokba sportösztöndíjjal, és nekem is megtetszett ez az ötlet. Középiskolásként eldöntöttem, hogy én is megpályázok egy lehetőséget az új kontinensen. Először egyik barátnőmmel beszéltem az elképzelésemről, aki akkor már kint tanult. Ő magyarázta el, hogy mit is kell tennem annak érdekében, hogy kikerüljek én is.

Egyből összejött?

Hát, azért nem annyira. Sok idő eltelt, de az interneten találtam egy nekem tetsző és megfelelő iskolát. Amikor fel akartam venni a kapcsolatot az egyetemmel, ahova most járok, tudtam hogy egy másik magyar lány is itt tanul. Tőle kértem segítséget, és ő beszélt a helyi edzőkkel, akik felajánlottak nekem egy ösztöndíjat, amit boldogan elfogadtam. Az egyetemen turizmust tanulok, és még két és fél évem van hátra a tanulmányaimból.

Milyen eredményeket értél el úszásban, az egyetem színeiben?

Ez az évem sikerült legjobban. A konferencia bajnokságon, ami számunkra a fő verseny, harmadik lettem 50 méteres gyorsúszásban. Büszkén mondhatom, hogy összességében a lánycsapatból én szereztem a legtöbb pontot. Háromszor voltam tagja az iskola rekordját megdöntő váltónak.

Mit vársz a folytatásban?

Jövőre az a célom, hogy kvalifikáljam magam az NCAA-ra, ami egyszerűbben fogalmazva az amerikai bajnokság. Idén mindössze három tizedmásodpercre voltam a szintidőtől, de remélem, hogy jövőre sikerül megcsinálnom.

Egyszer véget ér az egyetemi időszak. Mi lesz azt követően?

Még nincs konkrét tervem az egyetem utáni időkről. Több lehetőségem is van, amik közül választhatok, de ennyire előre még nem szeretnék gondolkodni, illetve dönteni.

Fehérvári Júlia magyarországi évei alatti eredményessége.

2007. Serdülő országos bajnokág, 50 m gyors: 2. hely

2008. Ifjúsági országos bajnokság, 50 m gyors: hely. 100 m gyors: 3. hely

2010. Felnőtt országos bajnokság, 50 m gyors: 1. hely. 100 m gyors: 3. hely. Felnőtt Európa-bajnokság, Budapest, 50 m gyors: hely. 100 m gyors: 46. hely. 4x100 m gyorsváltó: 4. hely. Gymnasiade, Doha, 50 m gyors: 5. hely. 4x100 m gyorsváltó: 8. hely

2011. Felnőtt országos bajnokság, 50 m gyors: 3. hely. Grand Prix, Pozsony, 50 m gyors: 3. hely

2012. Felnőtt országos bajnokság, 50 m gyors: 3. hely