Éremdömping a rövidpályás uszonyos bajnokságról

Szász Máté

Sűrű hétvégén vannak túl a Békéscsabai Előre Úszó Klub fiataljai: amíg az egészen fiatalkorúak Hódmezővásárhelyen zárták a ciklust egy nemzetközi úszóverseny keretein belül, addig a két „nagyobb csoport” előkészítvén a hét közepén kezdődő újabb cikluszárót, ellátogatott Kecskemétre, ahol megrendezésre került a 2018. évi rövidpályás uszonyosúszó országos bajnokság.

Fiataljaink ismét kitettek magukért, hiszen két arany-, öt ezüst-, és négy bronzérmet gyűjtöttek. Összességében pedig a 24 úszásból 23-szor pontszerző helyen értek célba, ami szintén jól tükrözi az eredményességet.

A legfiatalabbaknál Szász Máté vitézkedett, aki csapatunk legeredményesebb tagja volt a maga egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmével. Legerősebb számában, 400 gyorson diadalmaskodott, időeredménye majdnem korosztályos rekord lett. A serdülőknél testvére, Szász Anna szerzett két bronzérmet. Az ifjúságiak között mindenképp kiemelendő Szűts Bojána 400 gyorson szerzett aranyérme, Bartyik Bianka két egyéni medálja és Horváth Balázs bronza. Ezen felül az egyéni versenyszámokban értékes pontszerző helyeket zsebelt be ebben a korosztályban Ancsin Zsófia, Forgó Luca és Ombodi Nándor.

— Szokták mondani, hogy egy csapat ereje, erőssége a váltó úszásokból is lemérhető — jegyezte meg Valach Dávid, a fiatalok egyik edzője. — Két váltót állított ki klubunk, az előzetes erőviszonyok alapján az ifi váltónk tűnt igen erősnek, ahol bátran mondhatom, hogy az utóbbi időben a debreceni váltóval oda-vissza szoktuk egymást előzgetni. Ezen a versenyen, most ők értek hamarabb a falhoz, de mi sem lehetünk csalódottak az ezüstéremmel, hiszen a korábbi korosztályos rekordot a gyerekek így is megdöntötték hat másodperccel. A váltóban Horváth Péter, Horváth Balázs, Bartyik Bianka és Ancsin Zsófia kapott szerepet. A junior-felnőtt váltót felversenyzéssel és edzői segédlettel raktuk össze, hiszen a csapat háromnegyede még ifjúsági korú, egyedül jó magam tartozok a felnőtt korosztályba. De így is sikerült elérnünk az előkelő negyedik helyezést Ombodi Nándor, Szűts Bojána, Forgó Luca, Valach Dávid felállásban — zárta fiatal edzőnk a hét végéről szóló beszámolóját.

A csapat versenyzőinek másik felkészítője Szarvas János.

Címlapképünkön a 400 méteres uszonyos gyors eredményhirdetése: a felső sorban a dobogó közepén Szász Máté