Egy nagyon hosszúra nyúlt verseny, a Naturtex Kupa margójára

Ahogy közeleg az év vége, egyre másra benépesülnek a korszerűbb uszodák, ahol még az újesztendő előtt igyekeznek egyéni és országos rekordokat elérni a fiatal és idősebb sportolók. Így volt ez a hét végén is, amikor két napon át a szegediek rendezésben a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában álltak rajtkőre az úszók.

Igencsak népes mezőny gyűlt össze Hódmezővásárhelyen, hiszen 47 klub, 703 versenyzője viaskodott a különböző korosztályokban, és összesen 3122 rajtot jegyeztek a két nap folyamán. A Naturex Kupáért kiírt viadalt a rendező Szegedi Úszó Egylet nyerte 655 ponttal, megelőzve a házigazda Hódmezővásárhelyi SUVS csapatát, akik 503 egységig jutottak, míg a képzeletbeli bronzérmes a Bácsvíz Kecskeméti VSC lett 467 ponttal. Békés megyéből öt klub delegálta legjobbjai, a legeredményesebb pontgyűjtőnek a Békéscsabai Előre Úszó Klub bizonyult, akik a hatodik helyet foglalták el a 47 egyesület közül és 252 ponttal gazdagodtak. A további megyei klubok sorrendje: 12. Triton SE, Gyula 145, 15. Gyula Várfürdő 122, 22. Tótkomlósi Úszó Egyesület 81, 23. Orosházi Úszó Egyesület 77.

Ami az éremgyűjteményeket illeti, a békéscsabaiak nyolc arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzéremmel gazdagodtak. A tritonosok mérlege: három, négy, négy; a Várfürdő klubja: hat, kettő, egy; a tótkomlósiaké négy ezüst- és ugyanannyi bronzérem. Az orosháziaknak egy arany-, két ezüst, és három bronzérem jutott.

Persze, nem volt könnyű eljutni ahhoz, hogy ilyen tekintélyes érem halommal térjenek haza versenyzőink, amiről Lázár Olga edzőnk számolt be részletesen: — Már nagyon vártuk ezt a versenyt, készültünk rá, de hét közepén, amikor megjelent az előzetes nyolcvanoldalas rajtlista, nem tudtuk, hogy sírjunk-e, vagy nevessünk. Két nap alatt több mint háromezer rajtot terveztek, miután hétszáz sportoló, 47 egyesület, köztük öt külföldi csapat jelentkezett a versenyre. Minden nevezést elfogadtak, és hamar kiderült, megrendezhetetlen a verseny. Reggel kilenc órakor rendezték az első futamot és este tíz órás volt a befejezés. Ki az a sportoló, aki reggeltől késő estig bírja a teljesítményét jó szinten hozni? Nem beszélve arról, hogy a tízéveseknek is írtak ki számot. Amikor a rendezők előtt is világos lett, hogy ez nem megoldható, kiemelték a 800 méteres női gyorsúszást és áttették a verseny második napjára. Akik csak egy napon tervezték az indulást, kénytelenek voltak visszavonni a nevezésüket erről a versenyszámról. Több edző, sportoló rossz szájízzel tért haza a megmérettetésről. Persze a versenyszám áthelyezéssel a létszám nem csökkent igazán. A szombati napon egy tűt sem lehetet leejteni a lelátón és az előtérben. Minden négyzetméteren több versenyző, szülő, edző igyekezett levegőt venni, közlekedni. Az utóbbit csak a pihenő sportolók fölött átlépve lehetet. A verseny megállás nélkül zajlott, folyamatosan ráindítással, és még így is nagyon megterhelő volt. Egyesületünk sportolói ennek ellenére kitettek magukért, különösképpen azok, akik 19 óra után úszták az 1500 méteres gyorsúszást. A kétnapos viadalon az anomáliák ellenére jó eredmények születtek, többen máris teljesítették a következő évi országos bajnoki szinteket, illetve sok jelvényes eredmény is született.

Ilyen előzmények után tekintsék meg a verseny békéscsabaiakra vonatkozó jegyzőkönyvét, amit itt1.pdf olvashatnak.

A teljes jegyzőkönyv pedig itt2.pdf található.

Címlapképünkön: bőven akadt dolga a versenybíróságnak a „túlméretezett” viadal kapcsán