Cápáink közül akadtak, akik a dobogóra, mások a pontszerző helyre értek

a küldöttség

Nem kellett túlságosan messzire utaznia a cápa korosztályos úszóinknak, ugyanis a szomszédos megye székhelye, Debrecen adott otthont az idei országos bajnokságuknak. Idén a fiúknál a 2007-ben és 2008-ban, míg a leányoknál a 2008-2009-ben születetteket szólította rajtkőre a hazai szövetség.

Mint minden korosztályos magyar bajnokságon, az ebbe a kategóriába tartozók, és már korábban szintet teljesített úszók indulhattak a hajdúsági megmérettetésen. Klubunk részéről nagy lelkesedéssel készültek a versenyre a sportolók, valamint a szülők is, akik min szurkolók kísérték el népes küldöttségünket.

— Először is nagy köszönettel tartozok a szurkoló szülői csapatnak, akik a fülsiketítő drukkolással hozzájárultak a jó eredményhez — kezdte a beszámolót Lázár Olga edzőnk. — A gyerekek a versenyszám leúszása után egyöntetűen állították, hogy hallották a szurkolást és még jobban odatették magukat. A mi csapatunk tagjainál az előfutamok és a döntők alatt is taps fogadta az uszodatérbe belépő versenyzőket. A helyi bemondó is folyamatosan megemlítette a szurkoló szülőket és az élő közvetítésnél is rendszeresen mutatták őket.

Az előzmények után már a „szakmára” tért ki Lázár Olga, amikor így fogalmazott: — Úgy érzem a versenyt nagyon jó eredménnyel zártuk. Összesen 78 egyesület, 469 sportolója lépett rajtkőre az országos bajnokságon, a Békéscsabai Előre Úszó Klubot 11 versenyző képviselte. Ebben a nagy forgatagban jelentős eredménynek számít, hogy bajnoki címet is elértünk.

Tény, egyesületünk legeredményesebb versenyzője ezúttal Reisz Nándor lett, aki a 400 méter vegyes úszásban harcolt ki aranyérmet. Bronzérmet szerzett Petróczki Zsombor a 200 méteres mellúszásban, és

pontszerző volt Nagy-Benedek Olivér is. A három fiú több versenyszámban is nagyon jó úszással döntőzött és értékes pontszerző helyen végzett. Összesen egy bajnoki cím, egy bronzérem, két 4. helyezés és egy 6. hely jutott számunkra, de maradva a pontszerzőknél: két 7. és két 8. helyezést is elértek fiataljaink.

— A cápa és gyermek országos bajnokságokon évenkénti értékelés van, ezért nincs B döntő, pedig tőlünk is többen voltak a kilenc-tizenhatodik helyen — így a fiatalok mestere. — Legjobb eredményük egyéni versenyszámokban: Asztalos Antónia 15., Petrovszki Rézi 10., Dér Máté 13., Szász Máté 13., míg a 4x100 méteres vegyes váltónk a tízedik helyen csapott célba. A váltó tagjai Gyebnár Attila, Petróczki Zsombor, Dér Máté és Koncz András voltak. A 4x100 méteres gyorsváltó pedig a 12. helyen végzett Koncz András, Petróczki Zsombor, Dér Máté és Szász Máté összeállításban.

A négynapos versenyen egyébként — a többi bajnoksághoz hasonlóan — délelőtt előfutamok, délután a döntők kerültek megrendezésre, vagyis újra kellett teljesíteni a versenyszámokat. Ez alól 800 és 1500 méteres gyorsúszás volt kivétel, ezeket időfutamos rendszerben rendezték meg.

 — A verseny nehéz része az volt, hogy négy napig toppon maradjon minden fiatalunk — folytatta Lázár Olga. — Ráadásul délelőtt és délután is jól kellett teljesíteniük. Ezt sokszor leginkább fejben kellett fenntartani. Minden nap voltak nehéz versenyszámok, és aki döntőbe került, az újra úszta délután a finálét, ahol még jobban kellett teljesíteni. Sportolóink nagyon jó teljesítéssel, odafigyeléssel, akarattal versenyeztek, dicséret illeti mindannyiukat. Mondhatni, szinte minden versenyszámban egyéni rekordokat úsztak.

A cápa országos bajnokság részletes jegyzőkönyve itt jkv.pdf olvasható.

Címlapképünkön klubunk küldöttsége a debreceni uszoda előtt