Bohus Ricsinek megvan a kvótája, és ma este is szurkolhatunk neki háton

Bohus Richárd

Három nap már elszaladt Londonban, ahol az olimpiai uszodában egy héten át zajlik az úszók idei Európa-bajnoksága. Aki az írott médiában, illetve a televízióban követi az eseményeket, már eddig elkönyvelhette, hogy sikeresen szerepelnek a magyarok a riói olimpiát megelőző nagy erőfelmérőn.

Alighanem arról már kevesebben tudnak, hogy Békés megyei érdekeltséggel is bír a londoni kontinens-viadal. Ugyanis ott találjuk a mezőnyben a Békéscsabai Előre Úszó Klub „ügyeletes üdvöskéjét”, az egyébként immár három esztendeje az Egyesült Államokban tanuló és sportoló Bohus Richárdot (képünkön) is. Már a második napon láthattuk, milyen remekül úszott a magyar 4x100 méteres gyorsúszó-válogatott tagjaként, amely négyes többször is átírta a hazai rekordot, és ötödikként csapott célba. Ebben a kvartettben harmadik úszóként teljesített, mit teljesített, repesztett, és a négyes egyben riói kvótát is teljesített.

Most már az egyéni számokra fokuszál Bohus Ricsi. Ma délelőtt még úgy fogalmazhattunk: szeretne 100 méteres gyorsúszásban is egyéni kvótát szerezni.

Nos óhaja teljesült: a férfi 100 méteres gyorsúszás csütörtök délelőtti előfutamaiban négy magyar ugrott vízbe, és bár közülük csak Bohus Richárd jutott középdöntőbe, ezt 48,92-es idővel tette, amivel ő lett az első magyar, aki ebben a számban teljesítette az olimpiai A-szintet (48,99). Eddigi legjobbján öt tizedet javított! Kozma Dominik, Holoda Péter és Takács Krisztián nem jutott tovább.

„Ezt nem hiszem el, ez tényleg őrület… Ősszel hetekig mind a két karom fel volt kötve, a régi sérülésem miatt a bal csuklómba betettek még csavarokat, de közben eltört a könyököm, azt is meg kellett csavarozni. Most van bennem négy, nyilván megváltozott a fajsúlyom így már, ez is segíthetett — mondta nevetve Bohus Richárd. — Az edzőm a sérüléseimet már csak aszerint osztályozza, hogy időben történt-e ahhoz képest, hogy mikor jön a következő verseny… Komolyat most nem tudok mondani. Hihetetlenül boldog vagyok. Úgy fest, négyévenként felbukkanok…”

Utolsó mondatával arra utalt, hogy 2012-ben hallatott igazán magáról, amikor bronzérmes lett a debreceni Európa-bajnokságon.

S akkor maradjunk is az ajkkori bronzos úszásánál, azt hátúszóként érte el, mégpedig az 50 méteres távon. Tegnap ezen a távon is remekelt, túlverekedte magát az előfutamokon és a középfutamon, és ott van a legjobb nyolc európai között. Vagyis már ma este is szurkolhatunk neki a „hátaslovasok” fináléjában. No meg a 100 méteres gyorsúszás középdöntőjében.