Bohus Ricsi sok csavarja

Bohus Richárd

A címben szereplő állítás kettős értelmű. Bohus Ricsi (képünkön) óriási csavart vitt a felkészülésébe és az Európa-bajnoki szereplésébe, hiszen nemcsak olimpiai kvótát úszott, hanem érmekkel gyarapította saját és a hazai úszósport nemzetközi eredménysorát. Másrészt a szó valódi, illetve fizikai értelmében csavaros, hiszen nem kevesebb, mint négy csavart hord a magában. És ilyen körülmények között is nagyot robbantott néhány napja a londoni kontinens-viadalon.

Mondhatni, amióta leérettségizett a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumban, nem mindig kísérte szerencse. No nem a medencében, hanem azon kívül. Ugyanis Ricsi ifjúsági Európa-bajnoki címet, a felnőtt Eb-n négy éve, Debrecenben bronzérmet nyert. Mint korábban írtunk róla, a kitűnő sprinter és hátúszó az eredményes érettségi után felvételt nyert az amerikai, Arizona állambeli, Phoenixi Arizona State Universityre. Már javában koptatta az egyetem padjait, és szelte a habokat az egyetemi úszóklubban, amikor súlyos sérülést szenvedett, letört a porc a jobb vállában. A szorgalmi időszak végén, a nyár folyamán, Budapesten a Sportkórházban megműtötték, csavarokkal rögzítették. Összességében csaknem egy évet kihagyott az edzésekből. Igaziból csak 2015 elejétől tért vissza a medencék világába. Erre mit ad Isten? Háromnegyed év után ismét súlyos baleset érte.

Még a 2015. tanév elején történt, hogy bringával elindultam az egyetemre, és magammal vittem a fotós cuccot is. Egy autó jócskán rám ijesztett, majdnem elütött, én meg elkaptam a kormányt, mire a fotósállvány beakadt a küllők közé. Mint mondják, óriásit tanyáztam, csaknem négy métert repültem előre, és a betonon landoltam. Elsőre nem tűnt komolynak a sérülésem, kértem is egy másik biciklit, amivel tovább közlekedtem. Ám mire délután leértem az uszodába, már látszott, hogy mégis nagy a baj, nem tudtam mozgatni a bal kezem. Röntgen, vizsgálatok, és kiderült, hogy csukló- és alkartörésem van. Újabb műtét, újabb csavarok, most már annyi fém van bennem, hogy a MÉH-telepen is átvennének. Az már korábban eldőlt, hogy a vállamban végleg megmaradnak a csavarok, a csuklóm esetében még kérdéses.

Jobb válladban csavarok, bal kezedben csavarok, tudsz azért normálisan edzeni?

Tény, időnként a mai napig érzem, hogy nem százas minden. Például fekvőtámaszt tenyérre támaszkodva nem tudom végrehajtani, csak ökölre támaszkodva. A vállam időnként recseg-ropog, de azért alakulnak a dolgok. Illetve lassan hozzászokom már ezekhez a furcsaságokhoz.

Európa-bajnoki eredményeidről folyamatosan beszámoltunk, most ugorjunk egy nagyobbat! Megvan a szintidőd a százméteres gyorsúszásban, meglehetne az ötven méteres hátúszásban, csakhogy az olimpián ilyen táv nincs. Nos és ott vannak a váltószintek is. Hogyan készülsz tovább a következő több mint két hónapban Rióra?

Először talán annyit: a váltó alakul, de csak május végén lehetünk biztosak, mert addig valamelyik nemzet még teljesíthet jobb szintet, márpedig nekünk ott kellene maradni a világranglista legjobb tizenhatja között. Az egyéni felkészülésem ennél kissé kacifántosabb.

Ezt kifejtenéd részletesebben is?

A tavaszi, győri országos bajnokságra hazarepültem, teljesítettem az Európa-bajnoki kiküldetéshez szükséges szintet. Aztán visszarepültem Amerikába, és letettem a vizsgáimat. Majd újra repülőre ültem, és Londonban léptem rajtkőre. Rió előtt újra már nem akarok visszatérni az USÁ-ba, így itthon, illetve Európában folytatom a felkészülést az olimpiára.

Kivel, és hogyan?

Az Egyesült Államokban Bob Bawman az edzőm, aki leginkább arról ismert, hogy többek közt tanítványa volt Michael Phepls is. Nos Bawman készített számomra egy olimpiáig szóló edzéstervet, amelyet átadtam magyarországi edzőmnek, Szarvas Jánosnak. A feltételek, a körülmények és a felkészülés mikéntjének megfelelően ezt Jani bácsi rugalmasan alkalmazza, így készülök az olimpiára.

És hol?

Na, ez még egy jó kérdés. Szeretnék itthon, Békéscsabán edzeni, csakhogy ez sok dolog függvénye. Tavaly már tapasztaltam, hogy a versenymedence vize olyan, amilyen a nyár. Ha meleg a levegő, forró a víz. Ha jön az eső és lehűlés, nagyon hideg. Most próbálunk az Árpád fürdő vezetőségével egyeztetni, hogy megoldható-e a nyár folyamán az ideális hőfok beállítása, bármilyen is legyen az időjárás.

És ha nem?

Akkor borul az olimpiai felkészülésem. Vélhetően, ez esetben hosszú edzőtábor vár rám valahol. Bár az is tény, egy hónapra mindenképpen magaslatra költözünk, mégpedig előreláthatólag június közepétől július közepéig a spanyolországi Sierra Nevada hegyei között készülök. Az a terv, hogy békéscsabai mesterem, Szarvas János végig velem tart. Az edzőtáborba, az olimpiára, és lesz még egy nemzetközi versenyem az ötkarikás játékok előtt, nos oda is. Rómában vagy Barcelonában lépek rajtkőre.

Gondolom, a felkészülés jegyében, illetve ellenőrzés végett.

Egyrészt igen. De van egy másik titkos vágyam is. Mivel eredendően hátúszó vagyok, és remekül sikerült az Európa-bajnokságon az ötven méteres táv, ami azt mutatta, jó formában vagyok, megy továbbra is a hátúszás, megpróbálom a százméteres távon teljesíteni az olimpiai kvalifikációs szintet. Sajnos, ötven hátat az ötkarikás játékokon nem rendeznek.

Ugorjunk megint egyet! Mit vársz magadtól Rióban?

Hűha. Nem szeretek ezekről nagyon beszélni, jobbára inkább belül és magamnak fogalmazok meg elvárásokat. De annyit elárulok: nagyon szeretném, ha a váltónk döntőbe jutna. Egyéniben a száz gyorson minimum a középfutamokig eljutni. Tudom, ahhoz nagyon nagy eredmény kell, úgy saccolom, 48,2-48,3 másodperc, ami már országos csúcsot is jelentene egyben. Mivel a váltóban szinte ennyit úsztam, nem tartom elérhetetlennek. Még akkor sem, ha beszámítjuk a váltó repülőrajtját.

És a száz háton?

Arról egyelőre ne beszéljünk, hiszen ahhoz még előbb A szintet kell úszni, illetve kvótát szerezni. Nem tartom elérhetetlennek azt sem, hiszen négy évvel ezelőtt már 54,35-öt úsztam, vagyis a szinten belül, ami 54,36. De az rég volt, most meg kellene ismételni Rómában vagy Barcelonában.

Szarvas János azt állította, valamilyen stressznek kell érni téged, hogy jól teljesíts. Mint például a két évvel ezelőtti vállsérülésed, vagy a tavalyi csukló- és alkartörésed. Egyetértesz vele?

Jani bácsi biztos jól tudja. De tény, egy ilyen sérülés és a vele járó stresszes állapot eddig minden alkalommal sokat kihozott belőlem.

Hát, most Brazíliában is úgy legyen!

Fotó: MTI/Kovács Anikó