Bohus Ricsi nyári körútja: St. Louis, Róma, Békéscsaba, Budapest

bohus ricsi

Mint korábban, még az áprilisi hazai, Debrecenben rendezett országos felnőtt úszóbajnokság után írtuk, Bohus Richárd (képünkön), a klubunk kitűnősége kiharcolta a jogot a júliusi, budapesti világbajnokságon való részvételre.

Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, immár sokszoros magyar bajnok két egyéni számban már mindenképp rajthoz áll, ugyanis a debreceni eseményen elért eredményei, és az azt követő csapathirdetés alapján ott lesz a 100 méteres gyorsúszásban és az 50 méteres hátúszásban a vb-mezőnyben. Ugyanakkor tagja lesz a 4x100 méteres gyorsváltónak is.

Ám Bohus Ricsi nem elégszik meg ennyivel, szeretné, ha a hátúszók 100 méteres távján is összemérhetné tudását a világ elittel. Csakhogy ehhez egyelőre B szinje van, amit szeretne A szintre cserélni.

De maradjunk egyelőre az időrendnél. Az áprilisi hazai bajnokság után visszautazott az Egyesület Államokba, ahol a felkészülés mellett az egyetemi vizsgáinak is eleget kellett tennie. Ezt követően a teljes arizónai egyetemi csapat Bob Bowman edző vezetésével magaslati edzőtáborba vonult. Ezen a hét végén azonban „leereszkednek” onnan, és egyenesen St. Louisba utaznak, ahol az államok egyik legnagyobb rendezvényére, egy nagyszabású nemzetközi versenyre kerül sor. Ezen már megteszi az első lépést (és remélhetőleg siker esetén az utolsó próbát) a 100 méteres hátúszásban. Ha nem sikerülne, még mindig marad esély, de erről később.

„A hátúszás mellett gyorson is indul az amerikai versenyen — adta a tájékoztatást a magyarországi edzője, Szarvas János. — A minap beszéltem vele, azt mondja, már egészen jó formában van, elképzelhető, hogy a tengerentúli viadalon már eléri a vb induláshoz szükséges A szintet.”

A kinti esemény után nem sokkal, június 12-én repülőre ül, és hazaindul, hogy immár itthon készüljön a világbajnokságra. Amennyiben St. Louisban mégsem teljesítené a szükséges százas hátúszó szintet, akkor még egy római verseny várna rá, ahol megismételheti a „rohamot”. Ugyanis július 5-ig kell bizonyítania a magyar szövetségi kapitánynak, Sós Csabának, hogy ott helye a 100 méteres hátúszó mezőnyben is.

„Hazatérte után részben Békéscsabán, az Árpád fürdőben folytatja a felkészülést, de a jelen állás szerint már Budapest, a vb-helyszín lesz a főhadiszállás” — fűzte hozzá Szarvas János, akivel egy hónapon át csiszolgathatják a felkészülést, és megkezdhetik a formába hozást is.