Bohus Ricsi finisemberként bronzra hozta a vegyes váltót

Címlapképünkön az éremhalmozó magyar úszóválogatott, a kép jobb szélén a békéscsabai Bohus Richárd – fotó: MTI/Kovács Anikó

A londoni úszó Európa-bajnokság befejező napján Verrasztó Dávid és Kapás Boglárka is aranyérmet szerzett. A mieink minden idők legeredményesebb úszó Eb-jét zárták. Szilágyi Liliána számára egy századon múlt az arany, bronzérmet nyert a férfi 4x100 méteres vegyes váltó, Jakabos Zsuzsanna és Gyurta Gergely a 4., Takács Krisztián a 6. lett.

A békéscsabai Bohus Ricsi ismét kitett magáért, amikor a férfi 4x100 méteres vegyes váltó befutó embereként bronzérmes helyre kalauzolta a magyar válogatottat.

Balog Gábor, Financsek Gábor, Cseh László és Bohus Richárd alkotta a magyar váltót. A betegségen túllevő Balog Gábor az első, hátúszó távon hatodikként fordult, és aztán 100-nál is ezen a helyen váltottak a mellúszó Financsek Gáborral. Az összetett éremtáblán ránk veszélyes britek a másodikok voltak, 150-nél viszont már az elsők, mi meg a hatodikok.

Cseh László nyolcadikként ugrott a vízbe, a britek közben nagyon elléptek a mezőnytől. Az utolsó váltás a második helyen várta a magyar csapatot. A britek sajnos verhetetlennek bizonyultak – így az összesített vizes Eb-eredménytabellát megnyerték –, Bohus Richárd viszont behozta harmadiknak a mieinket.

„Az utolsó napon mindig kicsit fáradtabb mindenki, de a csapatért mindannyian beleadtunk mindent. Azt mondtuk, két jolly joker van a mezőnyben, az angoloknak Peaty, nekünk Laci. Bejött” – nyilatkozta az egyébként Békéscsabáról indult Balog Gábor a szövetség honlapján.

„Igyekeztem a lehető legjobbat adni. Amikor láttam, hogy az olasz srácot meg bírtam tartani, már éreztem, hogy Laci és Ricsi meg fogja tudni csinálni” – tette hozzá Financsek Gábor.

„Nem vagyok én jolly joker, ez a csapat érdeme volt. Persze, én is fáradtabb vagyok már, de amikor váltót mész, semmi sem számít. Az angoltól az első hosszon kaptam a hullámokat, de aztán a másodikon sikerült annyira feljönni, hogy ez ne zavarjon” – vélekedett Cseh László.

„Az utolsó tíz méteren már minden elsötétült szinte... De ekkor ugrott be Laci képe, hogy mit úszott előttem, meg Gabié és Finié, és azt mondtam magamnak, ha szétszakadok is, akkor is meg kell csinálnom, értük. Őrület, hogy sikerült. Én nem tudom, mikor voltam ennyire boldog!” – zárta Bohus Richárd.

Férfi 4x100 méter vegyes váltó: 1. Nagy-Britannia 3:32,15, 2. Franciaország 3:33,89, 3. MAGYARORSZÁG (Balog Gábor, Financsek Gábor, Cseh László, Bohus Richárd) 3:34,12, 4. Görögország 3:34,41, 5. Litvánia 3:35,31, 6. Svédország 3:37,39, 7. Írország 3:37,47. Olaszországot kizárták.

Címlapképünkön az éremhalmozó magyar úszóválogatott, a kép jobb szélén a békéscsabai Bohus Richárd – fotó: MTI/Kovács Anikó