Bohus Richárd

Születési idő: 
1993, április 9

Az olimpiát is megjárt ifjúsági Európa-bajnokunk, sokszoros magyar bajnok és rekorder Bohus Richárd valamivel több, mint két éve eltűnt a békéscsabai uszodából. Az oka igencsak prózai: felvételt nyert az egyik egyesült államokbeli egyetemre, s ott folytatja tanulmányait, valamint az úszást.

De ne siessünk ennyire előre. Először arra kerestük a választ, egyáltalán hogyan lett úszó?
Anya elvitt focizni, mivel valamit sportolnom kell, hogy egészséges legyek. Szóval négyévesen kimentünk az Előre pályára, futottam tíz percet, ettől jól leizzadtam. Odamentem anyához, és mondtam neki, hogy ez nekem nem nagyon tetszik. Szóval odébb is álltunk. Aztán az unokatesómmal, Czinege Kristóffal vágtunk neki szeptembertől az uszodai kalandnak. Először csak az úszás elsajátítása volt a projekt, dolgoztunk kisebb-nagyobb sikerrel. A végén ez a sport maradt a legméltóbb arra, hogy általános az iskola végéig nyomjam, ezért sportszerűen is elkezdtem űzni ötéves koromban.
 

Kinél sajátítottad el az alapokat, illetve ki vett rá, hogy az úszás az egy jó dolog?

Lázár Olga vett kézbe, és mutatta meg nekem az úszás világát, de már akkor kirajzolódott, hogy mellúszó nem leszek. Viszont a hát és a gyorsúszás annál jobban ment, és már béka korosztályúként egy országos bajnoki bronzérmet sikerült begyűjtenem.

Hamar megbarátkoztál a vizes világgal?

A kezdetben nem nagyon fogtam fel, hogy mindez miért jó, és egyáltalán miket érhetek el, ha edzésekre jobban odafigyelek, egy kicsit többet dolgozok. Sokáig szenvedős volt az edzésre járás, de ez az elmúlt négy-öt évben gyökeresen megváltozott minden, és mar alig várom, hogy csobbanhassak az uszodában. Azóta újra élvezem, amit csinálok.

Végül is alig egy évtized után egyesületünk egyik büszkesége lettél, a megannyi bajnoki címmel, részt vettél az Eb-n, jártál olimpián. Ám, mint hazánkban sokan, a jövőd érdekében nagyot váltottál, az Egyesült Államokba folytattad az úszást, amit egybe kötöttél egyetemi tanulmányokkal. Hogyan indult mindez?

Még 2011 végén kezdtem el gondolkodni a külföldi tovább tanulás lehetőségéről. Találtam egy srácot, Molnár Balázst, aki a kezdeti lépésekben segített. Ő az University of Notre Dame-on tanul (ez egy nagyon erős egyetem, megközelítőleg olyan, mint a Yale). Segített e-maileket írni, s akkor kaptam ez első lehetőséget a Columbia University, Las Vegastól, ahol egyébként klubtársam, Fehérvári Julcsi is tanul. Az érettségit követően 2012 végén nekiveselkedtem, és elsőre felvételt nyertem az University of Notre Dame-ra. Beszéltem is az edzővel, megkaptam volna minden támogatást a sporthoz. De még kivártam. Majd találkoztam Máté Hunorral, aki mesélt Sonya Porter-ről, aki az egyik legjobb amerikai edző, és az Arizona State University-n dolgozik. Felvettem vele a kapcsolatot, és mondták, hogy meg is kapnám a százszázalékos ösztöndíjat. Közben Hunor beszélt Marcus Rogannal is, hogy van-e ösztöndíj a Stanfordon vagy az USC-n Los Angelesben (Hosszú Katinka is itt tanult). Ám nemleges választ kapott. Ezért elfogadtam április végén a másik, az Arizona állambeli, Phoenixi Arizona State University ajánlatát. Nem bántam meg döntésemet, hihetetlenül tetszik ez az egyetem.

— Végül milyen ösztöndíjat kaptál?

— Százszázalékosat, ami fedezi az oktatást, a szállást, a kaját, az edzéseket, a felszerelést, a könyveket, lényegében mindent, ami a boldoguláshoz kell. Négy évre kaptam meg, és ami furcsa, hogy az úszók közül csak nekem van százszázalékos ösztöndíjam.

— Mekkora a klub?

— Összesen csaknem negyvenen úszunk az egyetemi klubban, de több különböző csoportban edzünk.

— Mit tanulsz az egyetemen?

— Pszichológiát, ami nem vészes az Andrássy Gyula Gimnázium után.

 

Kiemelkedő eredményei

A 2010-es Európa-bajnokságon 50 méter háton 26., 100 méter háton 37. volt.

2011-ben 50 m háton bronzérmes volt az ifjúsági Európa-bajnokságon.

A rövid pályás magyar bajnokságon 50 m háton aranyérmes lett.

A rövid pályás Eb-n 50 m háton 19. volt.

2012-ben magyar bajnokságot nyert 50 m háton. 100 méteren második lett.

A 2012-es Eb-n 100 m háton nyolcadik lett. Egyúttal teljesítette az olimpiai kvalifikációs A-szintet.

50 m háton két országos csúcsot úszott. Teljesítménye hármas holtversenyben a bronzéremhez volt elég.

A londoni olimpián 100 méter háton a 22. helyen végzett.

Rekordjai

50 m hát:

25,36 (2012. május 23., Debrecen) országos csúcs

25,14 (2012. május 24., Debrecen) országos csúcs