Az első felmérő A Jövő Bajnokainak

A békési 25 méteres fedett uszoda adott otthont a Jövő Bajnokai program idei első felmérőjének január 9-én, amelyre Békés, Csongrád és Bács Kis-kun megyéből a kiválogatott negyven fiatal utánpótláskorú versenyzőt várták a szervezők.

Az első felmérőn a Dél-alföldi válogatott minden tagjának 200 méteres vegyes úszásban és a saját versenyszámának 50 méterén kellett bizonyítania. Ám mielőtt a vízbe csobbantak volna, orvosi vizsgálaton estek át, amelyen többek között megmérték a vérnyomásukat, a súlyukat, testmagasságukat, testzsírtömegüket, pulzusukat…

A három megye negyven versenyzője (21 fiú és 19 leány) a 2003-2005-ös korosztályt képviselte, közülük tizenöten voltak Békés megyeiek, akik a Békéscsabai Előre Úszó Klubot, a Gyulai Várfürdőt, az Orosházi ÚE-t, a Tótkomlósi ÚE-t, a Triton SE, Gyulát és Békést képviselték. Klubunkból hárman léptek rajtkőre: Horváth Balázs (2003-ban született – edzője Szarvas János), Nagy Dominik Donát (2004 – edzője Lantosné Jámbor Nóra) és Kovács Balázs (2005 – edzője Lantosné Jámbor Nóra).

Nem volt könnyű dolga fiataljainknak, hiszen mindössze öt edzéssel a hátuk mögött kellett bizonyítani, hogy hol tartanak a felkészülésben, illetve hogyan viszonyul jelenlegi eredményük az eddigi legjobbjukhoz képest. Az eseményt csaknem kéthetes karácsonyi és újévi pihenő előzött meg, így sokan attól tartottak — és ez mind a negyven fiatalra érvényes volt —, hogy leginkább a testsúllyal kell majd megküzdeniük. Érthető, hogy nem mindenki tudott eddigi legjobb eredményeiken javítani, de ez talán nem is volt most annyira fontos, hiszen a januári felmérők már csak ilyenek.

Ami ugyancsak fontos: a 2003-ban születetteknél hamarosan kijelölik azt a 15 fős országos utánpótlás-válogatottat, amelynek sorába nagy esélye van bekerülnie Horváth Balázsnak is.

A következő Dél-alföldi felmérőre február első szombatján kerül sor. Erre várhatóan Hódmezővásárhelyen kerül sor, s ha minden igaz, összekötik az akkor éppen megrendezendő nagyszabású nemzetközi viadallal.