Az Eb-hős Bohus Ricsit köszöntöttük

Kutyej Pál klubelnök (jobbra) köszönti Bohus Ricsit

Édes a pihenés — szokták mondani. Bohus Richárd, a Békéscsabai Előre Úszó Klub ezüst- és bronzérmes Európa-bajnoki helyezettje is elméletileg erre a hétre pihenőt kapott a nagy londoni menetelés után. Ám állítása szerint ugyanúgy elfáradt, mintha napi több ezer kilométert rótt volna a medencében.

A hét elején érkezett haza az idei úszó Európa-bajnokságról, mondhatni első útja haza, édesanyjához, az ugyancsak egykori úszó Csepregi Ilonához vezetett, aki kedvenc ételével, kacsacombbal, sőt, kacsacombokkal várta. Éppen, hogy belakmározott, máris visszavitte útja Budapestre. Várt rá egy doppingellenőrzés, a televízió, a Nemzeti Sport újságírója, na és a Sportkórházat is felkereste, hiszen, mint megírtuk, több műtéten is átesett az elmúlt években.

Aztán újra rohanás haza, Békéscsabára, ahol a kiindulási bázison, az Árpád fürdőben népes „fogadóbizottság” várta, ugyanis ma délutánra tervezete a klubunk, illetve annak apraja-nagyja, hogy köszöntse abból az alkalomból, hogy gyarapította az egyesület hírnevét is. Ott voltak az elnökség tagjai, az edzők, a szimpatizálók, a támogatók, és természetesen rengeteg kis úszópalánta.

A kis ünnepség elején a klub elnöke, Kutyej Pál köszöntötte Ricsit. „Nagyon szurkoltunk itthon, hogy Londonban, az Európa-bajnokságon minél jobb eredményeket érj el. Büszkék vagyunk rád, hiszen a három éremmel dicsőséget szereztél a klubnak, a városnak és a hazának. Kívánjuk, hogy az olimpiai felkészülésed zavartalan legyen, és minél jobb eredményeket érj el Rióban. Isten áldjon!” — így a klubelnök.

Majd a kiváló versenyző vette át a mikrofont és így fogalmazott: „Először is édesanyámnak szeretném megköszönni, hogy mindig mellettem állt, és tartotta bennem a lelket, nélküle nem értem volna el ezeket az eredményeket. Köszönöm a klubnak is a támogatást, hiszen már négyéves korom óta itt edzettem az Árpádban, majd az érettségi után eljutottam az Egyesült Államokba. Most pedig az olimpiára készülök majd.”

Több elismerést kapott, az egyik egy hatalmas, úszómedencét formázó torta volt, amit azon nyomban feldarabolt, és az első szeletet édesanyja kapta. Aztán szeletelte tovább, osztotta a gyerekeknek, no meg mindenkinek, aki köszöntötte őt.

A folytatásban nem maradhatott el az autogramosztás, a közös fotózkodás sem, aminek végén mondta, hogy igazán elfáradt a heti „menetelésben”.

Talán a hét vége azért némi pihenéssel telhet számára, annál is inkább, mert hétfőn már „belecsap a lecsóba”, és megkezdi a riói olimpiára való felkészülés utolsó szakaszát. Az már eldőlt, hogy vár rá egy háromhetes magaslati edzőtábor, továbbá az is véglegessé vált, hogy Rómában lép rajtkőre utolsó erőfelmérőként egy nagyszabású nemzetközi versenyen, ahol még megkísérli a már meglévő 100 méteres gyorsúszás mellé a 100 méteres hátúszásban is megszerezni az olimpiai indulás jogát. A terv szerint Rómából már egyenesen Brazíliába repül. Edzője, Szarvas János végig kíséri ezen a felkészülési úton, és remélhetőleg Rióba is vele tarthat, hiszen mindenképpen nagy segítség, ha ott állhat a medence partján, ahol tanítványa a minél jobb helyezéskert küzd.

Címlapképünkön Kutyej Pál klubelnök (jobbra) köszönti Bohus Ricsit