Aranykor és bringatúra

bringatúra végállomás

Bár szeptember eleje óta az úszásé már a főszerep, most egy átmeneti időszak következik, ugyanis a békéscsabai Árpád fürdő téliesítése zajlik mától, ami két hétig újfajta feladatokat ró klubunk minden tagjára. Fiataljaink edzésszáma átmenetileg csökken, ám nem maradnak program nélkül. Még ha szombaton nem is annyira a medencében volt meg úszóink testmozgása.

Vagyis újszerű hétvégi program szerepelt a naptárban: a Gyulai Triton Sport Egyesület úszóval együtt kerékpártúrán vett részt a klub egy maroknyi csoportja.

A tritonos dr. Török Enikő klubelnök például ezt jegyezték fel közösségi oldalukra. „A szombati edzésünket rendhagyóan nem a medencében, hanem kerékpáron töltöttük a kultúra jegyében. Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Arany-év részeként az Aranykor kerékpáros, 104 km-es túrán vettünk részt.

Nagyszalontán Szalonta és Békéscsaba polgármesteri is csatlakoztak hozzánk és közösen látogattuk meg Arany portát, a Csonkatornyot és a szoborkertben a szobrát, ahol az emlékezés koszorúját is elhelyezte a 130 fős csapat. A szülői háznál és a szoborkertben a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, Bartus Gyula Jászai Mari díjas művész tolmácsolta Arany János verseit. A csonka-toronyban Darvasi Zoltán igazgató úr játékos idegenvezetése során, a fiatalok bebizonyíthatták, hogy mit tudnak Arany Jánosról. Szerencsére nem maradtak szégyenben. A 10 órás program végén test és lélek is gazdagabban térhetett haza!

Köszönjük a Fenntartható Térségért Alapítványnak és Békéscsaba önkormányzatának, hogy részt vehettünk az eseményen!”

Lázár Olga edzőnk pedig így emlékezik vissza a szombati eseményre: „Kilenc-tizenegy éves gyerekekkel tettük meg a Békéscsaba—Gyula—Sarkad—Nagyszalonta—Sarkad—Doboz—Békéscsaba útvonalat. A fiatalabb lányoknak lelki segítséget kellett adni a táv teljesítéséhez, de a fiúk folyamatos csevegéssel  teljesítették a távot. Hazafelé Nagyszalontáról kiérve a pusztában 13 kilométeren át erős szembeszéllel harcoltunk. Mindenki kimerülten érkezett a határhoz, de Sarkadon kis pihenőt követően újult erővel haladt tovább a csapat. Száz kilométer megtétele után, a túra utolsó szakasznál már arról érdeklődtek, mikor megyünk a következő kerékpártúrára? S ahogy ilyenkor lenni szokott: szeretném megköszönni Szász Pál és Koncz András segítségét, amit a túra alatt nyújtottak nekünk.”

A képen Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere, Kiss Tibor alpolgármester társaságában Arany János szobra előtt Nagyszalontán.