25 éves a BEUK

Szakácsokat várunk a negyedszázados ünnepre

Egykoron létezett a 14 szakosztályos mamut egyesület, a Békéscsabai Előre Spartacus SC, amely a rendszerváltás éveiben darabjaira hullt. Igen hamar talpra álltak a szakosztályok, szinte valamennyi önálló egyesületté alakult. Ezek egyike volt/lett a miénk, a Békéscsabai Előre Úszó Klub, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

A média állítása szerint lassan a csabai vizes sportág képviselőiről is elmondható, hogy nagy múltú egyesületté léptek elő. Az évek számát tekintve mindenképpen, de különösen az eredményesség szempontjából. Elég a „történelmünk” elejére visszatekinteni, amikor „kitermelődött” egy Szabados Béla, aki három olimpiát is megjárt, Európa-bajnok, rövidpályás világbajnok, 15-szörös magyarbajnok, 12 hazai rekord fűződik a nevéhez, és sorolhatnánk érdemeit. Vagy később Szentesi Szabolcs, aki négy éven át a hazai hátúszás koronázatlan királya volt, összesen 11 alkalommal volt magyar bajnok felnőttként és utánpótlás korúként. A világkupán hatodik helyezést ért el.

Újabb generáció „terméke” Fehérvári Júlia, aki már az új klub létrejötte után született és Békés megyéből elsőként törte át a 100 méteres női gyorsúszás egyperces álomhatárát, szinte minden korosztályban magyar bajnoki címmel büszkélkedhet, jelenleg az Egyesült Államokban egyetemistaként tanuló és úszó büszkesége a klubunknak. Napjaink ügyeletes zsenije pedig Bohus Richárd, aki e napokban a második olimpiájára készül, London után Rióban is rajtkőre lép. Nem mellesleg Európa-bajnoki ezüst- és kétszeres bronzérmes úszó, az ifjúsági Eb-n is bronzérmes hátúszásban. Ő is az Egyesült Államokban folytatja egyetemi tanulmányait.

S hogy kerül a csizma az asztalra? Nos, az igencsak kiemelkedő eredményekkel büszkélkedő klubunk augusztusban méltó képen kívánja megünnepelni újkori fennállásának dicső első negyedszázadát. Mégpedig az augusztusi István király ünnepe előestéjén, augusztus 19-én. Amikorra várja klubunk a mai és egykori úszóit a „tett színhelyére”, az Árpád fürdőbe egy nagyszabású buli keretében tartandó ünnepségre. Ehhez első lépésként meghirdetünk egy szakácsversenyt, amelyre várják a jelentkezőket, akik gasztronómiai tudásukkal járulhatnak hozzá a negyedszázados évforduló méltó megtartásához. Nincsen semmilyen igazán nagy kikötés, bármely étel elkészítésére vállalkozhatnak, az alapanyagot a klub biztosítja. A lényeg, hogy a Békéscsabai Előre Úszó Klub apraja és nagyja élvezze a verseny végtermékének minden ízvilágát.

Akit érdekel az ünnepi előkészület eme feladata, jelentkezhet Lázár Olga edző, technikai vezetőnél a (30) 700-1038-as telefonszámon, vagy e-mailban a lazarolgaswim@gmail címen.

a5_szoro_elore_25.pdf